Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
2012 höjdes säkerheten utanför judiska församlingen i Göteborg efter flera hot.

Ökad oro hos judiska församlingen

- Situationen ökar både vår oro och anledning att fundera över vilka åtgärder som behöver vidtas, säger Georg Braun, ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

Ledningen för judiska församlingen i Göteborg följer händelserna i Köpenhamn och för samtal med polisen i Göteborg. Under söndagen finns inga planerade aktiviteter i synagogan i centrala Göteborg och församlingsledningen har därför inte behövt ta ställning till att ställa in några aktiviteter eller inte.

Georg Braun, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, säger att i dagsläget ser det ut som det finns likheter mellan attentatet i Paris, där man angrep yttrandefriheten samt judiska mål, och händelserna i Köpenhamn.

- Det som binder ihop händelserna är hat mot judar, oavsett från vilken extremistgrupp det kommer. Och det stannar inte vid glåpord, säger Georg Braun.

Församlingen har sänt kondoleanser till ledningen för Köpenhamns församling.

- Vi avvaktar nu mer information från polisen kring vad de får fram avseende gärningsmannen i Danmark. Vem han är, vilken bakgrund och motiv man kan utröna.

- Under söndagen kommer vi att fortsätta föra samtal med polisen i Göteborg om eventuell extra bevakning av judiska objekt. Det finns ingen anledning att negligera det som hänt i Köpenhamn, säger Georg Braun.

Björ Blixter, presstalesman vid Göteborgspolisen, säger att det främst är Skånepolisen som bedömer eventuella extra åtgärder.

- Vi följer utvecklingen och har kontakt med Skånepolisen. För stunden nu på söndagsförmiddagen har vi inte beslutat om några extra åtgärder här i Göteborg. Men detta handlar om ett minutoperativt läge och situationen kan snabbt ändras. Säkerhetspolisen är också med i bedömningen av läget, säger Björ Blixter.

Judiska församlingen i Stockholm har ställt in alla aktiviteter och förhöjt säkerheten efter attackerna i Köpenhamn

- Det som har hänt är fruktansvärt. Det hade lika gärna kunnat vara hos oss. En person har skjutits till döds bara för att han är jude, säger Lena Posner Körösi, församlingsordförande, till Dagens Nyheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.