Ökad närvaro av polis märks av i Majorna

Var tredje gymnasieelev i årskurs två i Majorna-Linné har testat narkotika. GP har besökt några av de platser som polisen bedömer som högintressanta för användning och försäljning.

ANNONS
|

Mariaplan i Majorna är en av de platser som polisen identifierat som ”hotspots”, särskilt frekventa platser för bruk och handel med narkotika bland unga.

Christer Larsson driver en cykelaffär vid Mariaplan. Han flyttade till Göteborg från Kungälv i höstas i samband med att han tog över butiken och säger att han inte har så bra koll på stadsdelen än. Men någon handel med droger har han aldrig sett.

– Jag är bara här på dagarna och det mesta i den vägen händer nog på kvällarna. Men jag har märkt av att det har varit lite fler poliser den senaste tiden.

ANNONS

Däremot händer det att han får besök i butiken av drogpåverkade personer då och då.

– Det händer väl någon gång i veckan. Men det är inga ungdomar direkt, det är personer som är fast i långvariga missbruk.

I korvkiosken tvärs över gatan står Susanne Andersson och lämnar fram mosbrickor till hungriga lunchgäster. Hon jobbar ofta till sent på kvällen, men har heller aldrig sett något misstänkt i området.

– Helt borta är man ju inte, så man vet väl ungefär hur det brukar se ut. Men aldrig här. Jag blev chockad när jag hörde på tv att det förekommer så mycket i Majorna.

Enligt den drogvaneundersökning Göteborgs stad gjorde 2013 så hade 33 procent av de tillfrågade eleverna i årskurs två på gymnasiet testat narkotika någon gång.

Den enda stadsdelen som ligger högre är Centrum, med 34 procent. För niondeklassare låg motsvarande siffra på 15, respektive åtta procent. Cannabis är den absolut vanligaste drogen.

Samtliga näringsidkare som GP pratar med säger sig har reagerat på att det har varit mycket polisnärvaro i området de senaste veckorna.

Jonny Hansson är vaktmästare i Masthuggskyrkan och säger att det är vanligt med besök från polisen i omgivningen kring kyrkan.

– Jag ser ju aldrig någonting på dagtid när jag jobbar, men polisens bedömning stämmer säkert med tanke på det avskilda läget här uppe.

ANNONS

Han har jobbat i Masthuggskyrkan i 13 år och upplever att området runt kyrkan länge har haft ett rykte kring sig att vara en plats där ljusskygga affärer sker. Med sitt avskilda läge och höga genomströmning av turister är det nästan oundvikligt.

– Här utanför är en återvändsgata och inga bostäder. På den sidan är det ingen som ser.

Det är både lite avsides och samtidigt centralt.

Inte heller han har bevittnat någon handel med droger, men konstaterar att man ofta har problem med bilinbrott och krossade rutor på parkeringen.

ANNONS