Räknat per tusen invånare byggde Göteborg fler hyresrätter än Stockholm förra året.
Räknat per tusen invånare byggde Göteborg fler hyresrätter än Stockholm förra året. Bild: M Langhjelm

Ökad byggtakt i Göteborg – går om Stockholm

Under fjolåret ökade antalet byggda bostäder kraftigt i Göteborg. Räknat per tusen invånare byggdes fler hyresrätter än i Stockholm, rapporterar Hem&Hyra. Samtidigt spår Boverket att coronapandemin slår mot bostadsbyggandet.

ANNONS
|

Bland storstäderna var Göteborg under flera år sämst när det gällde byggtakten av nya bostäder. Mellan 2017 och 2019 ökade emellertid antalet nybyggda bostäder med drygt 450 procent: från 358 till 2 055 stycken.

Räknat per tusen invånare så byggde Göteborg därmed fler hyresrätter än Stockholm under fjolåret. Malmö förblir likväl ohotad etta.

Färdigställda hyresrätter per tusen invånare

Malmö: 4,6

Göteborg: 3,5

Stockholm: 2,4

Källa: Hem&Hyra/SCB

Även om man tittar på det totala bostadsbyggandet och räknar in bostadsrätter och småhus är rangordningen den samma.

LÄS MER:Nära 300 nya hyresrätter byggs på Hisingen

Flera bakomliggande orsaker

Att Göteborg fått fart på byggandet menar byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, Hampus Magnusson (M), har flera anledningar.

Först och främst har kommunen stramat åt sitt eget arbete vilket bland annat inneburit att infrastrukturen och bostadsbyggandet börjat gå mer i takt.

ANNONS

– Vi har sett att det funnits ett eftersläp när det gällde att bygga skolor och annan kommunal service. Nu har vi ett tydligt fokus på spaden i marken. Både för infrastruktur och för bostäder. Vi har beslutat att komma i kapp med alla detaljplaner som funnits och har betat av dem systematiskt, säger Hampus Magnusson till Hem & Hyra.

Hampus Magnusson (M) är kommunalråd med ansvar för stadsutveckling i Göteborg och ordförande i byggnadsnämnden.
Hampus Magnusson (M) är kommunalråd med ansvar för stadsutveckling i Göteborg och ordförande i byggnadsnämnden. Bild: Jonas Lindstedt

De andra och tredje skälet handlar om att sätta press på byggherrar.

– Tidigare har vi sett att markanvisningar ofta har blivit liggande. Nu vill vi se att den som får en markanvisning drar igång med produktionen direkt. Vi är väldigt tydliga när vi ställer den frågan till aktörerna. Dessutom ska det finnas ekonomi i projektet från dag ett, annars genomförs det inte.

LÄS MER:Så hittar du en bostad i Göteborg

LÄS MER:Guide: Så hittar du en studentbostad i Göteborg

Täcker inte byggbehovet

Under 2019 färdigställdes totalt 4 185 bostäder i Göteborg, inräknat hyresrätter, bostadsrätter och småhus. Inkluderar man även vindar och lokaler som byggdes om tillkommer ytterligare drygt 150 bostäder.

För att bostadsbristen helt ska försvinna i Göteborg behöver det byggas 4 000–5 000 bostäder per år fram till 2030, enligt Fastighetskontorets egen uträkning.

LÄS MER:Så har bostadspriserna i Göteborg påverkats under kristider

LÄS MER:Göteborg fortsätter att bygga – men allt fler grupper står utan bostad

Samtidigt slår Boverket larm om att coronapandemin kan komma att orsaka en tvärnit av byggandet av bostadsrätter. I sin prognos slår myndigheten fast att byggtakten i landet kommer att minska stort både i år och nästa. Under 2020 kommer antalet påbörjade bostäder i landet att minska med 15 procent ner till 44 500 bostäder.

ANNONS

Än så länge har inte en sådan utveckling noterats i Göteborg enligt Hampus Magnusson (M), som menar att det inte råder samma inbromsning här som i Stockholm.

LÄS MER:Corona slår mot bostadsbyggandet i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS