Öckeröläckan ännu inte hittad

ANNONS
|

Invånarna på Öckerö, Björkö, Kalvsund och Hälsö hänvisas till vattentankar vid hamnarna. Det vattnet som kommer från ledningen mellan Stora Varholmen och Hönö. Det som kommer den vägen är inte så mycket att det går att koppla den till ledningarna norröver.

Läckan upptäcktes i tisdags kväll. De finns någonstans på det invändigt nästan 26 centimeter grova röret som går de 800 meterna mellan Lilla Varholmen och Björkö. Dykarna, som arbetat sedan i onsdags med att söka efter brottet på ledningen, har stora svårigheter. Djupaste stället ligger på 34 meter, det är strömt i sundet och det blandade havs- och älvvattnet är långt ifrån kristallklart. I arbetet, som pågår kontinuerligt till det är klart, används också en fjärrstyrd undervattensrobot.

ANNONS

- Parallellt pågår en sökning inne i röret, säger kommunens informatör Robert Lindberg.

- Man för in en stoppkloss som med jämna mellanrum expanderar så att den täpper till. Sen släpper man på vatten och ser om trycket håller eller faller.

Den processen sker bit för bit men har inte heller gett resultat ännu.

Ledningen mellan Stora Varholmen och Hönö via Grötö är dubbel med en inre diameter på 18 centimeter på den största delen av sträckan.

ANNONS