Hos Werners Bistro får hamburgerfantasterna Andreas Fröberg, 34, och Linus Jonsson, 32, bygga sina egna puckar under Burgarnatten.
Hos Werners Bistro får hamburgerfantasterna Andreas Fröberg, 34, och Linus Jonsson, 32, bygga sina egna puckar under Burgarnatten. Bild: Anders Ylander

Åtta krogar slåss om hamburgerälskare

Gillar du hamburgare? Troligtvis inte lika mycket som de göteborgare som deltar under avsmakarevenemanget Burgarnatten ikväll. Åtta restauranger runt om i staden bjuder på varsin signaturpuck i en fajt om hamburgerfantasternas gunst.

ANNONS
|

Hur saftigt är köttet? Vilket bröd har kocken valt ut? Vilka smaksättare och tillbehör kommer med? Allt detta och mycket mer bedöms när burgerfantasterna tar plats vid åtta olika hamburgerrestauranger runt om i Göteborg under tisdagskvällen.

Avsmakarronden går under namnet Burgarnatten och är från början ett malmöitiskt påhitt. Bakom matevenemanget står företaget Taste Events där Emelie Wilander är projektledare.

– Vi har tidigare hört att Göteborg har grymma hamburgare så vi bestämde att ta vårt koncept hit, säger Emelie Wilander som håller på att dela ut klippkorten till några av de drygt 150 personer som ska delta i hamburgerfrossan.

ANNONS
Burgarnatten anordnas av Taste Events projektledare Emelie Wilander, initiativtagaren Pierre Orsander samt Göteborgsrepresentanten Ellinor Huisman.
Burgarnatten anordnas av Taste Events projektledare Emelie Wilander, initiativtagaren Pierre Orsander samt Göteborgsrepresentanten Ellinor Huisman. Bild: Anders Ylander

Malmötradition

Emelie Wilander syftar dels på Burgarnatten som hon och kollegan Pierre Orsander startade på internationella hamburgerdagen i fjol (28 maj), dels på Matnatten som likt kvällens evenemang handlar om att locka personer att prova på nytt käk och nya restauranger.

– Matnatten som vi har anordnat i fem år har blivit en tradition i Malmö. Nu vill vi göra samma sak i Göteborg.

På en uteservering vid Saluhallen sitter Serina Lettmyr och Alexander Byrman. På papptallriken framför dem finns knappt en munsbit kvar. En av åtta så kallade sliders – miniburgare under 100 gram – är avklarade.

– Jag tycker det är skitroligt att testa olika restauranger som inte har varit på tidigare. På köpet lär man känna sin stad lite bättre, säger Alexander Byrman samtidigt som Serina Lettmyr flikar in:

– Sedan är hamburgare riktigt gott.

För Alexander Byrman, 27 är den klassiska ostburgaren oslagbar medan Serina Lettmyr, 28, anser att modigare utföranden är att föredra.
För Alexander Byrman, 27 är den klassiska ostburgaren oslagbar medan Serina Lettmyr, 28, anser att modigare utföranden är att föredra. Bild: Anders Ylander

"Visa var skåpet ska stå"

Enligt hamburgerkrögaren Madeleine Werner är kvällens matjippo ett ypperligt tillfälle att marknadsföra restaurangen som bär hennes efternamn. Bistron som har haft öppet sedan i fjol är familjens andra kök i anslutning till idrottsplatsen Heden.

Madeleine Werner, ägare av Werners Bistro, tror att lokala kvalitetsråvaror är nyckeln till framgång bland de allt mer kräsna hamburgerätarna i Göteborg.
Madeleine Werner, ägare av Werners Bistro, tror att lokala kvalitetsråvaror är nyckeln till framgång bland de allt mer kräsna hamburgerätarna i Göteborg. Bild: Anders Ylander

– Det är dels för att synas, dels för att visa var skåpet ska stå. För det gäller att vara bäst, säger Madeleine Werner.

ANNONS

Ett stenkast bort ligger hamburgerfamiljens andra etablissemang, det troligtvis mer kända Lasse På Heden.

Dennis och Hanna Jerkesjö har redan hunnit med restaurangen på Avenyn. Där var det den karamelliserade löken som stack ut, säger Dennis som vanligtvis söker efter lite mer hetta i sina burgare. För partnern Hanna handlar det snarare om helheten.

Dennis och Hanna Jerkesjö, 28 respektive 30 år premiäräter hos Lasse på Heden.
Dennis och Hanna Jerkesjö, 28 respektive 30 år premiäräter hos Lasse på Heden. Bild: Anders Ylander

– Tillbehören är minst lika viktiga för en vanlig hamburgare räcker inte långt. En schysst dipsås kan vara avgörande, säger Hanna Jerkesjö.

Båda delar uppfattningen om att matevenemanget är ett sätt att få testa nya varianter av köttpucken.

– Genom att delta kan man få upp ögonen på vilka ställen som finns i Göteborg. Kanske till och med hitta några nya guldkorn som vi tidigare inte har besökt, säger Hanna och Dennis.

Nytt matevenemang till hösten

De omkring 1 200 burgarna som kommer serveras ikväll är bara en försmak på vad Emelie och hennes kollegor kokar ihop för Göteborg framöver. Till hösten hoppas Taste Event ta den malmöitiska succén Matnatten hit.

– Vem vill inte prova på nya restauranger? Vi siktar att sälja 1200 biljetter till 24 olika restauranger, säger Emelie Wilander.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS