Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Åtalade nazister kan ha inspirerats av "terrorbibel"

FBI kallar den "terroristbibeln" och den inspirerade Oklahomabombaren till sin attack, skriver Expo. Enligt åklagaren är det få som har boken hemma - eller ens har läst den. Men de tre åtalade nazisterna hade alla Turner diaries i sin bokhylla. – Det tycker vi är intressant, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

På fredagen åtalades tre personer för inblandning i de tre bomber som exploderade och hittades på olika platser i Göteborg i vintras.

Alla tre är eller har varit med i Nordiska motståndsrörelsen men enligt åklagaren ska de ha visat missnöje med ledningen.

– Man ska ha klart för sig att Nordiska motståndsrörelsen, som de här tre är eller var medlemmar i, det är en organisation som är byggd på nationalsocialistiska principer och som genom revolution vill avskaffa demokratin och införa en nordisk regering byggd på nationalsocialistiska principer och att vägen dit går via revolution. Men revolutionen kan ske mer eller mindre våldsamt och två av de här tre personerna har gett uttryck för att de tycker att den här revolutionen ska vara våldsam, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

LÄS MER: Innan dåden - nazister fick militärutbildning i Ryssland

Militärträning

Åklagaren anser att det finns ett samband mellan två av de åtalades resa till Ryssland och en militärutbildning och de tre dåden.
-  Det har varit frågan om en militär utbildning som har hållits av ryska imperiska rörelsen, en organisation som är ultranationalister och som har tillgång till vapen och som, jag förstått det, också deltar i striderna i Ukraina.

Två månader efter att de kom hem började bomberna placeras ut.

Inspirerats av bok

Mats Ljungqvis nämner också boken Turners diaries, Turners dagböcker, som en möjlig inspirationskälla till attackerna.
– Det är en bok som beskriver hur man som ensam person eller i en liten, liten grupp kan genomföra olika attentat i syfte att destabilisera staten och tillslut faktiskt genomföra en revolution. Mycket av det som Turner diaries innehåller, principer bland annat, tycker vi kan spåras till de här tre attentaten. Det är en ganska radikal skrift som inte så hemskt många har läst eller har hemma. Men samtliga de här tre personerna har haft den här boken hemma och det tycker vi är intressant, säger Mats Ljungqvist.

Expo skriver att boken är en roman av William Pierce som grundade den amerikanska nazistorganisationen National Alliance. Den har fungerat som en manual för terrorism inom vit makt-miljön och av FBI har den kallats "terroristbibeln", enligt Expo. Dessutom ska Oklahomabombaren ha inspirerats av Turner Diaries. I april 1995 dog 168 personer vid den terroristattacken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.