Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åtal väcks efter tolv år

Sven-Anders Gunblads miljonarv försvann. Förvaltaren gjorde misstag efter misstag utan att överförmyndaren anmärkte. Nu åtalas överförmyndaren för tjänstefel och förvaltaren för grov förskingring.
Sven-Anders Gunblad är lätt förståndshandikappad. Han är född och uppväxt i Stenungsund men bor i dag i en tvåa i Gamle-stan i Göteborg och är förtidspensionär. På 12 år har hans tillgångar krympt från minst en miljon kronor till 30 000 kronor.

Det finns få spår av föräldrarnas hem i hans nuvarande bostad. Två stolar är allt som finns kvar. Väggarna är prydda med posters på kända ansikten, en är på Cornelis Vreeswijk, som Sven-Anders entusiastiskt visar.

Lägenheten är sparsamt möblerad och soffan i vardagsrummet har han fått av sin gode vän Margareta Hammarström.
- När jag träffade Sven-Anders hade han ingen tv, telefon och nästan inga kläder. Det som finns i dag har vi hittat billigt och en del har han fått från mig, säger Margareta Hammarström.

30 000 kronor är allt Sven-Anders har kvar. Var fjortonde dag får han 1 000 kr. Han säger att han vill resa och samla autografer från kändisar. Han älskar också att dansa mogendans men många gånger räcker inte pengarna till.
- Margareta hjälper mig med både mat och kläder, hon lägger också undan pengar så att jag kan betala dansen som kostar 100 kronor per gång, berättar Sven-Anders.

1994 avled Sven-Anders båda föräldrar inom loppet av ett halvår. Samtidigt lämnade hans dåvarande hustru honom. Han drabbades av en djup depression och gjorde av med en hel del pengar.
- Jag kände mig totalt maktlös och hamnade i en svacka men så mycket pengar gjorde jag inte slut på, säger han.

Myndigheterna ansåg dock att han inte kunde sköta sin ekonomi själv och gav honom en förvaltare. Uppdraget gick till en god vän utan tidigare erfarenhet eller utbildning på området. Tre år senare såldes föräldrahemmet och Sven-Anders flyttade till en lägenhet.

Det var först när han flyttade till Göteborg som han fick hjälp av Margareta Hammarström, som var den person som började rota i pappren och slog larm. Vart pengarna tagit vägen förbryllade också länsrätten som i februari 2004 inledde en granskning av överförmyndaren Bo Tegnér i Stenungsund. Och nu efter två år blir det åtal.

Förvaltaren misstänks bland annat för att ha tagit ut över 200 000 kronor från Gunblads konto och satt in på sitt eget konto och därmed blandat ihop sin egen ekonomi med Sven-Anders Gunblads. Enligt åklagaren har också förvaltaren lånat ut stora summor pengar till honom. Förvaltaren har också betalat stora summor till olika borgenärer som Sven-Anders ingått avtal med trots att han saknar rätt till detta.

I Tegnérs uppdrag ingick att kontrollera hur Sven Anders Gunblads förvaltare skötte sitt uppdrag. Något som Tegnér, enligt åklagaren, inte utförde. Överförmyndaren Bo Tegnér har dock godkänt förvaltarens årsredovisningar utan anmärkningar.

Domen kan komma närsomhelst och Sven-Anders hoppas att han kan bli fri från förvaltare och få sina pengar tillbaka.
- Jag trodde aldrig min bästa vän skulle göra såhär mot mig. Jag vill bara gå vidare från allt svek och skada, säger han.

I framtiden vill Margareta Hammarström hjälpa honom med ekonomin och låta honom bestämma vad han vill göra med sina pengar.
- Det är hemskt att myndigheter kan behandla en maktlös människa på det här sättet, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.