Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regnvatten svämmade över en viadukt i Floda på lördagskvällen. Bild: Annelie Moran
Regnvatten svämmade över en viadukt i Floda på lördagskvällen. Bild: Annelie Moran

Åskväder drog in över Göteborg

På lördagskvällen drog åska och regnskurar in över Göteborg. SMHI:s meteorolog varnade för en blöt lördagskväll och räddningstjänsten hade fullt upp.
– Vi är ganska hårt belastade, sa Matilda Gustavsson på räddningstjänsten vid 20-tiden.

Efter många dagars fint väder har nu ett område med åska, blixtar och regnskurar på dragit in över Göteborg. Vid 19-tiden nådde ovädret Lerum och vid 19.30 drog det in över Göteborg.

– Det är ett område med åska och regnskurar som kommer in från öster. Det verkar inte bli så långlivat men den här kvällen blir blöt, säger Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.

Jesper Blomster säger att det rör sig om ett ”vanligt värmeåskväder” med omkring hundra blixtar i området på 30 minuter.

Vid Floda station ledde de krftiga regnskurarna till att en viadukt under Västra Stambanan svämmades över. Vid 19-tiden hade en bil fastnat i de stora vattenmassorna.

Räddningstjänsten fick många larm, om alltifrån tromber till trafikolyckor. De tog även emot flera larm om röklukt som skulle kunna kopplas till blixtnedslag, säger Matilda Gustavsson på räddningstjänsten.

– Vi är ganska hårt belastade. Bland annat är vi ute på antal trafikolyckor som gissningsvis beror regnet, sa hon vid 20-tiden på lördagen.

Påverkar trafiken

Det var bland annat stopp i Lundbytunneln i riktning mot Bräcke, på grund av en olycka som eventuellt kan kopplas till regnovädret.

På lördagskvällen var flera tåg till och från Göteborg inställda på grund av ”rådande väderlek”. Det gällde bland annat lokaltågen till Lerum och Alingsås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.