Åsas son får inte värma sin mat på SJ-tåget

På lördag sätter sig Åsa Cedervall med familj på tåget från Göteborg till Härnösand för att fira jul med släkten. Under resan kommer hennes sexårige son inte kunna äta någon varm mat då SJ vägrar låta familjen att använda mikron som finns i tågets bistrovagn.
– Barn med diagnoser kan vara väldigt noggranna med hur de vill ha sin mat och får han den inte som han vill så äter han inte, säger mamman.

ANNONS
|

Inför familjens omkring 80 mil långa tågresa till släkten i Härnösand har matplaneringen varit en viktig bit att lösa.

Då Åsa Cedervalls sexårige son har flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism kan en så liten sak som att frukostflingorna och yoghurten hällts upp i tallriken i fel ordning få honom att helt vägra äta.

– Många barn med neuropsykiatriska har vad som kallas selektivt ätande. Min son har inte det i sin diagnos, men han är ändå väldigt noga med hur han vill ha sin mat och får han den inte som han vill så äter han inte, säger Åsa Cedervall.

ANNONS

LÄS MER:Nära var tredje SJ-tåg mellan Göteborg och Stockholm försenat

Att få honom att äta något som går att köpa i bistron ser hon som osannolikt. Inför resan tog hon därför kontakt med SJ för att se över möjligheterna att värma medhavd mat. Svaret blev att endast försluten mat till barn som är för små för kunna äta det som säljs ombord på tåget är tillåtet att värma i bistrons mikrovågsugn på grund av hygien- och miljöskäl.

"Man blir ledsen"

Åsa köper inte argumentet.

– Jag hade köpt det om det bara var tillåtet att äta mat som man köper i bistron, men nu blir det som att min son och andra barn med diagnoser blir diskriminerade. Det kan vara svårt att förstå för andra föräldrar, men det finns barn som har selektivt ätande som till exempel vägrar att äta annat än makaroner.

För att lyfta diskussionen har hon bland annat skrivit om SJ:s regler i sociala medier, vilket bland annat lett till en intensiv debatt på tågbolagets Facebook-sida.

LÄS MER:SJ:s önskan: Fler avgångar mellan Göteborg och Stockholm

Åsa Cedervall menar att hon främst inte lyfter frågan för hennes egen del. Under helgens tågresa kommer sonen att få äta kall mat som hon vet att han accepterar.

– Man blir ledsen och irriterad eftersom det finns en hel del situationer i samhället där man som förälder till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inte får gehör för sina barns behov. Jag förstår inte heller varför SJ behöver vara så fyrkantiga. Tänker man på tågmiljön så tror jag inte heller det är så bra för för de andra resenärerna att ha hungriga med barn olika diagnoser ombord.

ANNONS

SJ: Inte diskriminering

Stephan Ray är presskommunikatör på SJ och anser inte att det rör sig om diskriminering.

– Det är olyckligt att hon upplever det som diskriminerade, för det är det ju inte. Bistron är precis som andra restauranger och kaféer där man inte kan gå in och värma medhavd mat. Vi har valt att göra ett undantag för barnmatsprodukter som är förseglade och vi försöker att tillgodose så mångas behov som möjligt, det är klart att man kan uppleva det som fyrkantigt, men det är så det ser ut.

LÄS MER:Ökat sug efter tåg får SJ att satsa miljarder

Ray tillägger också att det finns en hygienaspekt i att inte låta folk värma medhavd mat.

– Barnmatsprodukter är förseglade, men det blir väldigt svårt att dra en gräns för vilka ska säga ja och och nej till när det gäller att värma medhavda matlådor. Det finns också en allergiaspekt i det hela. Fastnar det något i mikron från en matlåda så kan vi riskera att sitta med en resenär som får en allergichock istället, säger Stephan Ray.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS