Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Årets sommarstad 2020. Bild: Nathalie Chavez
Årets sommarstad 2020. Bild: Nathalie Chavez

Årets sommarstad utsedd – Göteborg snuvad på titeln

Göteborg förlorade titeln som "årets sommarstad" till en småländsk tätort, mest känd för sin inställda visfestival.
– En mycket värdig vinnare, säger Michael Blaxland, vd på Reseguiden som ligger bakom omröstningen.

Kanske är det något tillspetsat att hävda att Göteborg "förlorade titeln" som årets sommarstad, då Göteborg inte har varit årets sommarstad sedan 2011.

Men ändå. Efter att ha varit på tionde plats (av tio) 2018 och helt borta från topplistan åren dessförinnan, var det liksom upplagt för en stor comeback av Göteborg. Bollen låg på straffpunkten. Vilande.

LÄS MER: Göteborg – långt ifrån populäraste sommarstaden

Men i stället för att trycka upp den i krysset valde sajten Reseguidens läsare att fjösa in bollen i nedre hörnet. För Göteborg klättrar trots allt en placering, från 2018-års nesliga tiondeplats till en nionde – och rycker därmed förbi Mariestad på listan – men samtidigt tränger en nykomling som Motala in sig på sjätte plats.

Även Helsingborg, mest känt för sina tråkiga båtar till Danmark, gör en överraskande entré och lyckas precis pressa sig förbi Göteborg på den lista över Sveriges bästa sommarstäder som sajten Reseguidens läsare röstar fram varje år.

Årets sommarstad 2020 (förra årets placering inom parentes)

1 (3) Västervik

2 (1) Kalmar

3 (2) Härnösand

4 (5) Karlskrona

5 (8) Falkenberg

6 (NY) Motala

7 (4) Halmstad

8 (NY) Helsingborg

9 (10) Göteborg

10 (9) Mariestad

Källa: Reseguiden.se

– Den mest spännande förändringen är att Västervik tagit över i toppen från Kalmar, säger Michael Blaxland, vd på resesajten Reseguiden och tydligen mycket nöjd med årets resultat.

– Västervik är en härlig sommarstad och en mycket värdig vinnare, menar han.

Mest känd för sin visfestival

Påpekas bör att den småländska tätorten Västervik, med 21 000 invånare, mest är känd för sin populära visfestival – som dock kommer att ställas in för publik i år och endast streamas på nätet.

Därmed återstår fyra bibliotek, ett mopedmuseum och ett gäng fornlämningar som Västerviks kommun har att erbjuda sommarens besökare.

En tröst i bedrövelsen är att Göteborg trots allt är populärare än Mariestad – och att Stockholm inte ens finns med på listan.

FOTNOT: Årets sommarstad 2020 är framröstad av Reseguidens medlemmar och besökare. Sammanlagt deltog 13 153 personer i det lyckade beslutet att utse Västervik till årets sommarstad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.