Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Årets julgran på plats på Gustaf Adolfs torg i Göteborg

Den är lång, bred och cirka 40 år gammal.
Julgranen på Gustaf Adolfs torg har traditionsenligt satts upp under natten.
– Vi ville ha en hög och tät gran, säger Evelyn Gredesjö, förvaltare på park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

På måndagsmorgonen kan Göteborgarna se årets gran för första gången på Gustaf Adolfs torg. Under fredagen fälldes granen. Nu har den fraktats från Härryda till Gustaf Adolfs torg där den under natten sattes på plats.

– Det är väldigt roligt att kunna göra det här varenda år och att alla är nöjda. Det är förnämligt att få den här beställningen. Det är en kul grej som det pratas mycket om, säger Kenneth Landerberg på HTE Produktion som fixat granuppsättningen i 20 år.

Han har själv varit med under de senaste sju åren. Granen transporterades med en krantrailer genom Göteborg. Det gjordes på natten för att undvika så mycket trafik som möjligt.

– Det är väldigt roligt att kunna göra det här varenda år och att alla är nöjda. Det är förnämligt att få den här beställningen, det är en kul grej som det pratas mycket om. Det är ett mastodontjobb och det är väldigt prestigefyllt, säger Kenneth Landerberg.

Ljusen tänds senare

Den 16 meter höga rödgranen har valts med omsorg och den här gången kommer den från Härryda. Evelyn Gredesjö, förvaltare på park- och naturförvaltningen har varit med i arbetet med att ta fram granen.

– Den har fått möjlighet att bre ut sig. Man vill ha en hög gran men man vill också ha en bred och tät, säger hon.

Vid halv två-snåret under natten mot måndagen var alltså granen på plats. De nästkommande dagarna ska belysning sättas i. Från och med fredag kommer den att lysa upp torget 19 timmar om dygnet.

– Det kommer ta ungefär två dagar att sätta i belysningen, det kommer göras med skylift, säger Evelyn Gredesjö.

Granen kommer att släckas och monteras ner den 13 januari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.