Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets influensavaccin har tagit slut igen.  Bild: Larsen, Håkon Mosvold
Årets influensavaccin har tagit slut igen. Bild: Larsen, Håkon Mosvold

Årets influensavaccin slut – igen

Tidigare i november tog årets influensavaccin slut och i stället beställdes ett nytt. Men nu har även det tagit slut och vårdcentraler i Västra Götalandsregionen tvingas prioritera extra utsatta människor.
– Viktigast är att de som är så pass sjuka att det är i riskgruppen får vaccinet, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.

Inför årets influensa har intresset för att vaccinera sig varit större än någonsin, vilket resulterade i att vaccinet Vaxgrip tetra tog slut hos många landsting. I Västra Götaland beställde man då i stället vaccinet Influvac tetra, ett motsvarande vaccin med samma skydd.

Men ungefär en vecka senare meddelar man att även det vaccinet tagit slut hos leverantören. Enligt Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, rör det sig om ett logistiskt problem.

– Det har gått ut fler doser än förra året, men vad vi inte vet är vem som har fått doserna. Det finns vissa problem hos vissa mottagare som beställer med för kort varsel, medan vissa andra har stora lager. Så vi försöker kolla nu vilka som har mycket och vilka som har lite och vad man kan flytta, säger han.

LÄS MER: Årets influensavaccin på väg att ta slut

Riskpatienter prioriteras

Totalt ska alltså tillräckligt många doser av vaccin vara beställda av regionen, men tillgången kan variera hos olika vårdcentraler. En kvarts miljon doser vaccin har beställts totalt till Västra Götalandsregionen, och så många tror man inte har vaccinerat sig.

– Den bristen man talar om är att fabrikerna har slut, men det ligger vaccin i kylskåp på sjukhus. Man ska inte ha stora lager, man ska beställa on demand, så nu försöker vi få till att alla ska prata med varandra, även privata vårdcentraler och Närhälsan, för att fördela vaccinen.

Peter Nolskog är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. . Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB, Pressbild
Peter Nolskog är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. . Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB, Pressbild

Smittskydd Västra Götaland har därför gått ut med en uppmaning till vårdcentraler att prioritera patienter i riskgruppen.

– Det finns en prioritering för de som är hjärt- och lungsjuka till exempel. Viktigast är att de som är så pass sjuka att de är i riksgruppen får vaccinet, andra är de som kan smitta och tredje är de som är friska som inte har något mer skäl än att det är skönt att slippa att bli sjuk, säger Peter Nolskog.

Prioriteringen av patienter som befinner sig i en riskgrupp kan göra att till exempel drop in-tider för vaccinering på vårdcentraler dras in.

– Drop in kan göra att de friska blandas med sjuka, så då styr man hellre upp så att de som har medicinska behov kommer först. Man vill kunna styra över vilka som får vaccinet, säger Peter Nolskog.

"Känner en liten oro"

Eftersom man inte vet var vaccinet finns eller hur många friska som vaccinerats är det oklart hur många som nu drabbas av att vaccinet är slut. Enligt Peter Nolskog brukar ungefär 85 procent av de som har medicinska behov av att vaccinera sig redan ha gjort det vid den här tiden på året. Värre är det för eftersläntrarna som brukar komma på sent att de ska vaccinera sig.

– Jag känner en liten oro inför det, att det inte ska finnas vaccin kvar till dem. Det vet vi inte i nuläget, säger han.

Peter Nolskog uppmanar även att patienter som vet att de är sjuka och i riskgruppen kontaktar sin vårdcentral för att se till att de får tillgång till vaccin. På det sättet blir det lättare för vårdcentralerna att se efter sina behov.

– Men influensan är inte här ännu, så det är ingen panik på det sättet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.