Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/Pressbild
Bild: TT/Pressbild

Årets influensavaccin på väg att ta slut

Så pass många har valt att vaccinera sig inför årets influensa att vaccinet nu är på väg att ta slut. Men blivande patienter behöver inte oroa sig, ett nytt vaccin är beställt.
– Totalt sett har det gått åt fler doser än vad man förväntat sig, säger smittskyddsläkaren Gunilla Ockburn.

Intresset för att vaccinera sig inför årets influensa har varit större än någonsin, vilket resulterat i att vaccinet Vaxgrip tetra är på väg att ta slut i många landsting, även i Västra Götalandsregionen.

Enligt Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, är det företaget som tillverkar vaccinet som gör beräkningen av hur mycket vaccin man tror kommer behövas.

– Det har varit en högre efterfrågan på nationell nivå, totalt sett har det gått åt fler doser än vad man förväntat sig. Åtgången är stor i alla landsting inte bara i Västra Götaland.

Byts ut mot liknande vaccin

Men personer som ännu inte har vaccinerat sig behöver inte vara oroliga.

Patienter kommer i stället erbjudas vaccinet Influvac tetra, ett vaccin som redan används av andra landsting. Det kommer på det viset inte bli något glapp på vårdcentralerna där vaccinet tar helt slut.

– Det är ett vaccin av precis samma typ och samma influensastammar. För den som väljer att vaccinera sig kommer det inte vara någon skillnad alls förutom att man får ett annat vaccin, men det ger samma skydd, säger Gunilla Ockborn.

Enligt henne rör det sig mest om en informationsfråga.

– För vårdpersonalen är det viktigt att de får rätt information, och sen att man måste kunna möta frågor från personer som undrar om att man bytt vaccin.

Bredare skydd lockar fler

Gunilla Ockborn tror att anledningen till att många fler valt att vaccinera sig beror på att årets vaccin kan ge en säkrare effekt mot influensan.

– Det är fyra olika stammar i det här vaccinet i stället för tre som vi har haft tidigare år. Det gör att vaccinet har bredare effekt på några års sikt och jag tror att det är ett skäl till att så många valt att vaccinera sig i år, säger hon och fortsätter:

– Vi hör från vårdcentralerna att det är många som vill vaccinera sig och att det har varit många på drop-in mottagningar. Det är jättebra på många sätt.

Västra Götalandsregionen följer det recept på vaccin som WHO rekommenderar, men till exempel förra året visade sig WHO:s bedömning inte stämma och vaccinet blev inte så effektfullt som man hade hoppats. Om färre kommer insjukna i år på grund av att fler vaccinerat sig är svårt att säga enligt Gunilla Ockborn.

– Ju fler som vaccinerar sig desto färre blir allvarligt sjuka, men effekten kan variera.

Fakta Influensavaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som tillhör en riskgrupp att vaccinera dig mot influensa. Det gäller både vuxna och barn. Till riskgrupperna räknas du om något av följande stämmer in på dig:

Du är 65 år eller äldre.

Du är gravid.

Du har en hjärtsjukdom.

Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.

Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.

Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.

Du är mycket kraftigt överviktig.

Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

Du har flerfunktionshinder.

Källa: 1177.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.