Årets första vårmakrillar såldes under tisdagsmorgonen på Göteborgs fiskauktion. Kilopriset stannade vid 192 kronor kilot.
Årets första vårmakrillar såldes under tisdagsmorgonen på Göteborgs fiskauktion. Kilopriset stannade vid 192 kronor kilot. Bild: Arkivbild

Årets första vårmakrill såld

Till ett kilopris på 192 kronor såldes under tisdagen årets första makrillar på Göteborgs fiskauktion.
– Det är ett säkert tecken på att vårmakrillen snart är här på allvar, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs fiskauktion.

ANNONS
|

De flesta av oss kan nog inte få nog av vårtecken. Längs kusten är det som hittas i fiskarnas fångst ett sätt att slippa att titta i almanackan.

I Göteborg kan man nu säga att våren är här på allvar då årets första ”vårmakrill” under tisdagen såldes på Göteborgs fiskaktion.

Än så länge är tillgången begränsad. De två lådor med makrill som landades på fiskauktionen tidigt på tisdagsmorgonen såldes slut direkt och till ett kilopris på 192 kronor.

– Jag vet inte exakt var den fångades, men någonstans på Skagerrak av båten LL14 Molly, säger Roger Thilander.

Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskeauktion i fiskhamnen.
Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskeauktion i fiskhamnen. Bild: Mia Höglund

”Riktigt go nyhet”

Han säger att det kan dröja ytterligare någon eller några veckor innan makrillen kommer riktigt kustnära.

ANNONS

– Det är nog ingen idé att försöka fiska från sin båtbrygga än, men att vi får in vårmakrill betyder att den snart kommer hit, säger Thilander.

Han kallar själv premiärförsäljningen för ”en riktigt go nyhet”. Årets premiär ligger i linje med när de första makrillarna brukar fångas av svenska båtar.

– Det är alltid runt den här tiden, det kan kanske variera någon vecka, säger Thilander.

De två första lådorna såldes till Strömmingsluckan i Majorna och till grossisten ”Johan i Hallen”.

– Strömmingsluckan är ju en vanlig affär, så för den som är sugen på färsk makrill är det bara att gå dit, säger vd:n på Göteborgs fiskauktion.

Makrill

Om vintern lever makrillen i Skagerraks och nordöstra Nordsjöns djupare vatten. I början av lekperioden flyttar den i stora stim från norra Nordsjön inledningsvis i väster innan den flyttar söderut längs Skottlands och Irlands västkust.

Lekmigrationen mot centrala Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt börjar i april–maj. Efter leken omfördelas den i Nordsjön eller migrerar till närliggande vatten som Skagerrak, Kattegatt, Öresund, Bältet och västra Östersjön.

Makrill kan bli 20 år. Den kan bli upp till 60 cm och väga 3 kg, även om det är sällsynt.

Arten lever i den fria vattenmassan där den söker föda i stim nära ytan. Den tillhör de snabbaste och mest uthålliga simmarna. Födovalet varierar med ålder, plats och tidpunkt på året. Makrillen äter både djurplankton som hoppkräftor och krill men även fisk som tobis, sill, skarpsill och torsk.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS