Ångest och oro hos var femte kvinna som får hemtjänst i Angered

Nästan var femte kvinna över 65 år med hemtjänst i Angered upplever att de har stora besvär av ängslan, oro eller ångest. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.
– Det vi vet i Angered är att vi har en annan social verklighet jämfört med andra stadsdelar, säger Susanna Siljegovic Johansson, områdeschef för äldreomsorgen i Angered.

ANNONS

Socialstyrelsens lägesrapport för äldreomsorgen i Sverige 2018 visar att Angered är den stadsdel i Göteborg där högst andel personer över 65 med hemtjänst uppgett att de har stora besvär av ängslan, oro eller ångest.

Det gäller särskilt kvinnor, bland dem uppger 19 procent att de lider av ängslan och oro, medan 12 procent av männen uppger samma sak. Genomsnittet för hemtjänsten i hela Sverige är sju procent.

Sociala faktorer

Enligt Susanna Siljegovic Johansson, områdeschef för äldreomsorgen i Angered, behöver inte ångesten och oron bland brukarna ha med verksamheten att göra.

– Det vi vet i Angered är att vi har en annan social verklighet jämfört med andra stadsdelar. Det handlar om sociala faktorer och det ställer andra krav på hemtjänsten, både hos chefer och personal och därför blir det enskilda samtalet oerhört viktigt, att vi är inlyssnande, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Hur personerna i hemtjänsten skattar sin ängslan och oro ser jag inte som verksamhetsrelaterat. Det handlar mer om den egna upplevda hälsan.

LÄS MER: Vanja, 94: Vem kommer idag?

Arbetar som andra stadsdelar

Även om siffrorna för Angered sticker ut, arbetar de inte på något annorlunda sätt jämfört med de stadsdelar som inte har samma problematik.

Däremot arbetar man intensivt med kompetensen hos personalen, menar Susanna Siljegovic Johansson.

– Vi arbetar oerhört intensivt med kompetensplanen. Det innebär att vi har utbildat vår personal mer i värdegrundsfrågor och hur vi bemöter personer som har ett särskilt behov.

LÄS MER: Var tredje vill sluta inom äldreomsorgen

Socialstyrelsens lägesrapport om äldreomsorgen i Sverige 2018 visar också att 36 procent av personer över 65 år med hemtjänst uppger att de känner sig trygga med att bo hemma och ha hemtjänst. De uppger också att personalen alltid bemöter dem på ett bra sätt och har förtroende för alla eller flertalet av personalen. I Göteborg är motsvarande siffra lägre än rikssnittet i alla stadsdelar.

Särskilt lågt är det i Angered och Västra Hisingen där endast 25 procent uppgett att de känner sig mycket trygga med att bo hemma med stöd från hemtjänsten under 2018.

ANNONS

"Påverkas av flera faktorer"

Susanna Siljegovic Johansson menar att trygghetsfrågan är större än att den bara rör verksamheten.

– Hur trygg eller otrygg en person upplever det vara att bo hemma påverkas av flera faktorer som närmiljön och socioekonomiska faktorer. Därför är det oerhört viktigt att hemtjänsten är inlyssnande och att vi ger ett gott stöd i den situation den enskilde befinner sig i just nu, säger hon.

Om rapporten

Rapporten "Öppna jämförelser – Vård och omsorg om äldre" publiceras för nionde året i rad av Socialstyrelsen. Rapporten är i huvudsak en sammanställning av andra rapporter och redovisningar i syfte att ge en samlad lägesbeskrivning av vård och omsorg om äldre under föregående år.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS