Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Åklagaren efterlyser Mark Lorentzon över hela världen

55-åringen som misstänks ligga bakom explosionen på Övre Husargatan efterlyses nu internationellt.
Under tisdagsförmiddagen skickade åklagaren Maria Thorell in uppgifterna till polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Sex dagar efter explosionen på Övre Husargatan häktades igår 55-årige Mark Lorentzon i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Häktningsbeslutet gjorde det också möjligt för åklagaren att efterlysa 55-åringen internationellt, vilket Maria Thorell nu har gjort.

– Jag skickade in efterlysning nu under förmiddagen. Sedan brukar det gå snabbt, när den väl kommit till NOA som utför själva efterlysningen, säger Maria Thorell.

Jakten efter Lorentzon inleddes bara några timmar efter själva explosionen i förra veckan.

Lorentzon kunde vad GP erfar snabbt identifieras som intressant för utredningen då han skulle vräkas från sin bostad samma dag. Han har även en historik av stridigheter mot både myndigheter och hyresvärden som förvaltar bostaden som han var inneboende i.

I sökandet efter 55-åringen har polisen den senaste veckan slagit till mot ett flertal adresser. Enligt GT har svensk polis också tagit hjälp av norsk polis för att kontrollera en fastighet i Norge som han fortfarande är skriven på efter att han tidigare bott i landet.

LÄS MER: 140 lägenheter utrymda efter explosionen i Annedal

LÄS MER: Därför tar sökandet efter den misstänkte mannen tid

Inget säkert livstecken från mannen

Enligt tidningens källor ska polisen under helgen också ha trott sig ha fått ett tecken på att Lorentzon befann sig i Oslo.

Under måndagen berättade samtidigt åklagaren Maria Thorell att polisen inte har något säkert livstecken från Mark Lorentzon sedan dagen för explosionen.

– Vi vet inte om han är i livet, berättade åklagaren.

Den internationella efterlysningen innebär nu att information om Lorentzons namn och uppgifter går ut till poliser över stora delar av världen.

Maria Thorell vill i nuläget inte kommentera var polisen tror att den misstänkte mannen befinner sig.

Aktivt sökande pågår hela tiden

Samtidigt som en internationell efterlysningen nu går ut var ett av polisens huvudspår vad GP erfar, åtminstone under måndagen, att 55-åringen fortfarande kan befinna sig i Göteborgsområdet.

Enligt åklagaren Maria Thorell pågår ett aktivt sökarbete hela tiden.

– Polisen tittar runt och ser om de kan hitta honom, säger åklagaren.

Enligt Maria Thorell är det viktigt att polisen får tag på den misstänkte mannen. Enligt Thorell går det inte utesluta att han kan vara farlig och fortsätta med brottslighet. Åklagaren poängterar samtidigt att Lorentzon i nuläget endast är misstänkt och att det är viktigt att polisen får prata med honom för att han ska kunna ge sin version.

I förra veckan uppgav polisen till en början att man kopplade ihop ytterligare en händelse i Göteborg med den misstänkte mannen. Under fredagen utrymdes en vårdcentral i Olivedal efter att det uttryckts vad polisen uppfattade som ett bombhot mot fastigheten.

Maria Thorell berättad under måndagen för GP att den händelsen inte längre kopplas till Mark Lorentzon och att han inte är misstänkt för några andra brott än de som utreds i samband med explosionen på Övre Husargatan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.