Åklagare kopplas in i stenskandal

ANNONS
|

Två månader har gått sedan GP avslöjade att Göteborgs stads arbetsfordon under sommaren setts i samband med stensättning på en uppfart vid en mångmiljonvilla i Alingsås. Veckan därpå inledde Göteborgspolisen en förundersökning om trolöshet mot huvudman efter att park- och naturförvaltningen polisanmält saken.

Nu har utredningsmaterialet lämnats över till åklagare.

- Jag tog del av materialet för en vecka sedan och har inte hunnit titta på det så noga ännu. Men det förefaller vara en väldigt noggrann genomgång av omständigheterna, vad det än är som har skett, säger åklagare John Nilsson.

I materialet finns en lista på kommunanställda som har arbetat och haft tillgång till bilarna under den tid som den misstänkt olagliga stenläggningen har ägt rum.

ANNONS

- Det finns även skrivelser och yttranden från park och natur. Några personer har förhörts och när jag läst materialet får jag se om det finns anledning att förhöra fler personer, antingen upplysningsvis eller som vittnen, säger John Nilsson.

Stenen som använts vid Alingsåsvillan är begagnad gatusten, av samma typ som ligger på gatorna i Göteborg. Park- och naturförvaltningen har två stenlager, på Ringön och Marieholm, dit kommunens stensättare har tillträde.

John Nilsson planerar att hinna gå igenom utredningsmaterialet ordentligt innan jul.

- Därefter får jag se om det finns anledning att anse någon som misstänkt och om man kan anta att det är ett brott som begåtts, säger han.

GP:s avslöjande har lett till att förvaltningen sett över rutinerna för sina stenleveranser och hur kommunens fordon används. Färdskrivare och GPS ska finnas i alla bilar framöver.

På uppdrag av förvaltningsdirektör Linda Nygren har även en extern revisionsbyrå utrett hur ärendet hanterats internt. Den rapporten håller på att sammanställas och förväntas presenteras inom kort.

GP avslöjade tidigare i höstas att Göteborgs stads arbetsfordon har setts vid stensättning i Alingsås – på uppfarten till en privat mångmiljonvilla.

Villan, som ligger naturskönt i Alingsås kommun, ägs av ett par och köptes för nära tio miljoner kronor. Den ene ägaren har en årsinkomst på väl över en miljon kronor och är aktiv i två bolag.

Under sommaren har sten lagts på husets uppfart och garageinfart. Minst två fordon tillhörande Göteborgs stads park- och naturförvaltning har varit vid villan under flera helger från juni till september i samband med stensättningsarbetena.

Efter detta har park- och naturförvaltningen har skärpt sina rutiner för hur de anställda använder kommunens bilar samt granskat sina stenleveranser.

Göteborgspolisen inledde en förundersökning om trolöshet mot huvudman. Förvaltningen har även på eget initiativ startat en utredning om hur saken hanterats internt. Revisionsfirman KPMG, som Göteborgs stad har ett ramavtal med för att undersöka oegentligheter, har anlitats för att göra en rapport.

ANNONS