Åkesson: Fogelklou kan inte vara kvar om han är ”afghan”

Jörgen Fogelklou kan inte ha kvar uppdrag för Sverigedemokraterna om det visar sig att det är han som ligger bakom användarnamnet afghan på Flashback. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson som nu för första gången uttalat sig om hatkontot.

ANNONS
|

Den 11 maj meddelade Sverigedemokraterna att partiets medlemsutskott inleder en utredning för att bringa klarhet i om det är Jörgen Fogelklou som ligger bakom användarnamnet afghan som under 2010-2011 gjorde en rad grovt rasistiska inlägg på nätforumet Flashback.

Utredningen väntas bli klar först i höst och riksdagsledamoten Martin Kinnunen, som sitter i medlemsutskottet, sa tidigare i veckan till Aftonbladet att det är ett annorlunda fall eftersom den utpekade personen förnekar att det är han som ligger bakom det som skrivits.

Uppgifterna om att det är Jörgen Fogelklou som ligger bakom användarnamnet publicerades först på Aktuellt Fokus 2016, som uppgav att ”afghan” registrerats med e-adressen ”jorgen@bird.se” – en e-postadress som Jörgen Fogelklou bekräftat att han tidigare använt.

ANNONS

Granskning i Aftonbladet

För några veckor sedan fick historien nytt liv i och med en granskning i Aftonbladet där tre säkerhetsexperter jämfört inläggen på kontot med inlägg Jörgen Fogelklou gjort i andra sammanhang och funnit stora likheter. Med de nya uppgifterna som grund valde SD att inleda sin utredning.

– Partiet ser mycket allvarligt på inläggen som skrivits under pseudonym. Efter att ha tagit del av ytterligare information, samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare, sa partiets pressekreterare Christian Krappedal till GP i samband med att utredningen inleddes.

I samband med att han gick in politiken för drygt tio år sedan arbetade Jörgen Fogelklou på Sverigedemokraternas kansli i Stockholm, och han känner partiledaren Jimmie Åkesson väl sedan dess.

Åkesson om affären

Jimmie Åkesson har hittills inte uttalat sig om fallet, men i Ekots lördagsintervju tog utfrågaren Monica Saarinen upp frågan.

Hon konstaterade att partiet inlett en utredning mot gruppledaren i Göteborg, Jörgen Fogelklou, på grund av misstankarna att han står bakom signaturen Afghan som spridit antisemitism och rasism på nätet – och frågade Åkesson hur han reagerat på det.

– Jag reagerade på det här 2015, tror jag, när det togs upp första gången, svarade Jimmie Åkesson.

ANNONS

Hur reagerade du då?

– Jag minns inte hur jag reagerade. Jag blev väldigt förvånad för jag känner inte igen det här i den personen. Sedan kom man ju inte längre. Han hävdar att det inte är han, och ingen har väl hittills kunnat bevisa att det är han. Nu får väl vårt medlemsutskott titta på det här igen, om det nu är några nya uppgifter som framkommit. Men det ligger inte på mitt bord, i det här läget.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson
SD:s partiledare Jimmie Åkesson Bild: Håkan Johansson

Han fick också frågan hur besvärande det skulle vara om det visade sig att det var Fogelklou som stod bakom kontot, där det bland annat skrivit saker som ”jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle”.

– Ja, det är ju oerhört besvärande om det är så att en företrädare för vårt parti gett uttryck för den här typen av åsikter. Nu hävdar han att det inte är han och tills motsatsen är bevisad så får man väl utgå ifrån det. Men det är klart att det är väldigt otrevliga saker som skrivits i det här signaturens namn och det är ingen företrädare för Sverigedemokraterna som blir kvar om man har skrivit så.

Även partiets ordförande i Göteborg Pernilla Taxén Börjesson har tidigare sagt att Fogelklou inte kan ha kvar sina uppdrag om det visar sig att han ligger bakom kontot. Jörgen Fogelklou har sagt till GP att han välkomnar utredningen och att han inte ligger bakom kontot.

ANNONS

– Ja, det är en fysisk omöjlighet att jag skulle ha skrivit detta, har han tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Ordföranden: Fogelklou måste avgå om han är ”afghan”

LÄS MER:Anklagas för att stå bakom rasistkonto – Fogelklou (SD): ”Välkomnar en utredning”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS