Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Åkesson: "Det blev nödvändigt att utesluta Hansson"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson väljer att se turbulensen i Göteborg och Mikael Janssons avhopp som något positivt.
– Det handlar om personer som inte har anpassat sig, säger han.

Under tisdagskvällen talade Jimmie Åkesson för partikamrater i Göteborg. Tidigare under eftermiddagen träffade han den nya distriktsstyrelsen.

– Det känns väldigt positivt. Det är en väldig skillnad mot tidigare.

Tidigare – det var alltså före kommunalrådet Lars Hansson blev utesluten ur partiet efter en hätsk personstrid. Något som i sin tur blev ett starkt vägande skäl till att fullmäktigeledamoten Staffan Levinsson valde att lämna politiken. Och som ledde till att Levinssons efterträdare i kommunfullmäktige, Mats Eriksson, lämnade partiet och gick in i nystartade Alternativ för Sverige.

"Ett äldre gäng som inte hängt med"

– Göteborg har länge varit ett partidistrikt med en uppdelning mellan några som vill driva partiet framåt och ett äldre gäng som inte har ambitionen. Nu upplever jag att den situationen är löst, säger Jimmie Åkesson.

Hur påverkar det som hänt bilden av partiet?

– Det har varit en hel del turbulens i många partier i Göteborg. Det är inte unikt för oss. Därför sticker det kanske inte ut så mycket som det gjort i en annan stad.

Du beskriver det som ett äldre gäng som inte hängt med. Kan du utveckla?

– Egentligen inte. Men det är väl alltid så med en organisation som växer så snabbt som vi gjort. De som varit med länge kanske inte hänger med på det. Då blir det generationsskiften och det är turbulent när det sker. Men långsiktigt är det positivt.

Blev ohållbart i längden

Att utesluta ett sittande kommunalråd är väldigt drastiskt. Är du övertygad om att det var rätt?

– Det blev nödvändigt. När Göteborg kontaktade riksorganisationen sa vi att ni får lösa det själva. Med åtta månader kvar till valet kanske en uteslutning inte är den bästa lösningen. Men till sist gick det inte.

Den här turbulensen är inte det enda problem ni har i Göteborg: enligt SCB:s senaste mätning har ni stöd av 6,8 procent här – ungefär hälften mot i riket – hur ser du på det?

– Det är likadant i Stockholm. Tidigare var det så i Malmö också. Samtidigt talar mycket för att vi håller på att nå in i storstadsmedelklass på ett annat sätt än tidigare. Så jag är inte säker på att det kommer att se likadant ut i höst.

"Vi saknar mognad"

Hur roll stor spelar turbulensen i Göteborg för partiet som helhet?

– Ingen alls egentligen. Jag ser det som någonting positivt om man betraktar det långsiktigt. Det är ett generationsskifte som sker och det är nödvändigt för att bygga stabilitet. Konflikt är normalt i ett politiskt parti. Det är naturligt att det blir grupperingar. Det jag kan uppleva är att vi som ett ungt parti saknar mognad i hur man hanterar de här problemen.

Även på riksplanet är det turbulent. Under måndagen hoppade tidigare partiledaren Mikael Janssons av, vad innebär det för partiet?

– Det är egentligen samma sak: vi har växt, konkurrensen ser helt annorlunda ut och alla har inte hängt med i utvecklingen. Det är naturligt att vissa flyttar på sig och kanske går tillbaka till någonting som mer liknar det de gick med i en gång för länge sedan.

Du talar om Alternativ för Sverige – hur många röster kommer de att kosta er?

– Ytterst begränsat. Det är ju ett parti som till hundra procent består av personer som vi valt bort, och vi har gjort det primärt av ideologiska skäl. Det visar att Sverigedemokraterna håller rent från de här personerna och för dem är det bra att de har någonstans att ta vägen så de slipper bråka med oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.