Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Är Göteborg Lilla Hamburg?

Hamburg och Göteborg är hamnstäder som genomgår stora omvandlingar. Men likheterna slutar inte där. Är det i själva verket så att Göteborg är Lilla Hamburg, snarare än Lilla London?

På Gustaf Adolfs torg luktar det gatumat och ett rockband spelar. Solstolarna blickar trotsigt uppåt. Och, jodå i dag är det sol. Hamburgborna verkar vara lika mycket väderoptimister som göteborgarna.

Under lördagen avslutas en snabbvisit från vår grannstad över Östersjön. Hamburg vill visa upp sin unga sida med gatukonst, gatumat och musik. GP frågar Hamburgs enda svensktalande guide Gunilla Almevad om Göteborg är Lilla Hamburg.

- Det finns många likheter. Hamnen förstås, trevlig atmosfär och att båda är andrastäder i respektive land. Men Hamburg är mycket större.

En väsentlig del av utställningen i Göteborg är att visa upp Hamburgs nya stolthet, konserthuset Elbphilharmonie. Den spektakulära byggnaden tornar upp sig i det expanderande hamnområdet Hafen City. Det schweiziska stärnarkitektkontoret Herzog & de Meuron har ritat nybygget som lagts ovanpå ett gammalt magasin i tegel. Prislappen har ökat dramatiskt under byggtiden och är nu uppe i svindlande 7,5 miljard kronor.

Invigning kommer att ske i januari, men redan nu går det att se de speglande fasaderna och den generösa plazan runt huset. Tanken är att detta i sig ska locka till besök. På Gustaf Adolfs torg har en liten bit av den konkava fasaden iscensatts och både barn och gamla blir lite lekfulla inför effekterna.

- Jag tror faktiskt att Elbphilharmonie kommer att bli lika känt som Sydney Opera House, säger Gunilla Almevad.

Något liknande har inte Göteborg att erbjuda. Inte ännu i alla fall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.