Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsnöd. Ata Alqadi var desperat efter en bostad när han fick kontakt med Samtrygg. Han tycker bolaget är bra för utlänningar - "åtminstone om man har hög inkomst".

"Är du desperat så betalar du"

- Jo, det är en hög avgift hos Samtrygg. Men är du desperat efter en lägenhet så betalar du. Och jag var desperat, säger Ata Alqadi.

Han betalade 12 600 kronor i månaden till Samtrygg för att hyra en kommunägd hyrestrea vid Svingeln.

32-årige Alqadi är en högutbildad projektledare som kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan för att jobba som producent på ett videospel-företag.
Efter att ha bott i flera tillfälliga lägenheter hamnade han i höstas i lägenheten vid Svingeln.
- Samtrygg är bra för utlänningar, åtminstone om man har en hög inkomst, säger Ata Alqadi.

Hans erfarenhet av att försöka hyra lägenhet direkt, utan ett bolag som mellanhand, är att svenskar inte vill hyra ut till en engelsktalande person.

Läs även: Förra hyresbasen hyr ut lägenheter

Han beskriver sin första tid i Sverige som svår och förvirrad, vad gäller boendet.
- Den allra första tiden bodde jag i en lägenhet jag hyrde via Airbnb. Det kostade väldigt mycket. Sedan fick jag med hjälp av arbetskamrater en tillfällig lägenhet. Och en period hyrde jag ett rum i ett hus.

Under denna tid fick Ata Alqadi kontakt med en flyttkonsult-firma. Deras tjänster betalas vanligtvis av arbetsgivarna, men Atas arbetsgivare hade inget avtal med företaget.
- De sökte igenom webben och hittade Samtrygg. För det fick jag betala 18 000 kronor, säger Ata Alqadi.

Därefter betalade han 450 kronor för att få komma på visningen av lägenheten vid Svingeln, och blev utvald av innehavaren av förstahandskontraktet.

Läs även: "Det är dyrt att vara fattig"

Han har nyligen flyttat till ett nytt jobb i Stockholm och bor också där i en lägenhet som förmedlats via Samtrygg.

När lägenheten vid Svingeln, nu på nytt hyrs ut via Samtrygg, är andrahandshyran 13 225 kronor, för den möblerade lägenheten.
Husägaren Poseidons hyr ut lägenheten för 9 314 kronor.
I andrahandspriset ingår internet och el. Om detta kostar 1 000 kronor i månaden, hamnar andrahandshyran ändå klart över den nivå som hyresnämnderna brukar godkänna för andrahandsuthyrning: faktisk hyra plus ett påslag på 10 till 15 procent för en fullt möblerad lägenhet.

Kvinnan som har förstahandskontraktet är nöjd med Samtrygg:
- Det har fungerat bra. Man märker inte så mycket av dem, man får själv visa lägenheten. Sedan skickar Samtrygg ett avtal som båda parter signerar, säger hon.

Kvinnan vill absolut inte ha sitt namn i tidningen och hon får brått att avsluta samtalet när GP ställer frågor om ekonomin.
- Allt ingår i priset och det blir inte mycket mer än tio procent extra till mig, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.