Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Är det här Göteborgs mest julpyntade hus?

Minns ni familjen Griswolds extremt julpyntade hus i filmklassikern ”Ett päron till farsa firar jul”? Välkomna till Göteborgs motsvarighet!

Det är inte särskilt svårt att hitta familjen Anderssons hus. När GP svänger in på villagatan i Lundby är det ingen tvekan om vart vi är på väg. I det minst sagt upplysta huset med tillhörande glittrande trädgård bor Gunilla och Stefan Andersson med en av döttrarna och det är lätt att räkna ut vad de har ägnat sin fritid åt den senaste tiden. Huset, häckarna, träden, gångvägarna och gräsmattan, ja, allt är fyllt av ljus. Och vackert är det.

– Vi började i liten skala för fem-sex år sedan med en liten tomte och en gran, därefter har det blivit lite mer för varje år, förklarar Stefan Andersson och hans fru Gunilla skrattar och instämmer.

– Och varje år säger vi att ”nu får det räcka” men så hittar vi alltid något nytt och på den vägen är det. I år var det bland annat den stora snögubben.

Har ni räknat antalet lampor?

– Ungefär 26 000 lampor har jag fått det till, säger Stefan.

Och hur lång tid tar det att få upp allt?

– Vi håller på varenda helg i november, både lördag och söndag. Jag räknar med att alla förberedelser tar ungefär 120 timmar, säger Stefan.

– Vi är ute 16 timmar på helgerna båda två, förtydligar Gunilla och förklarar att det här är ett av få intressen som de delar båda två.

– Så här går vi ”all in”!

Bakom hela installationen ligger det noggrann planering. Det är ingenting man smäller upp på en höft och Stefan förklarar att det sammanlagt har gått åt mellan 220 och 240 kontakter. Det är dock ingenting som syns och det är Gunillas förtjänst. Hon har varit kreativ och hittat finurliga lösningar för att gömma alla kontaktdosor.

Har ni räknat på hur mycket ström alla lampor drar?

– Det kostar inte mer än en hundring per vecka, svarar Stefan.

– Och allt går på en säkring på endast tio ampere, gott och väl. Många undrar om vi har ett kärnkraftverk, men det är ju inte som i filmen ”Ett päron till farsa”, och det är ledlampornas förtjänst!

Varför gör ni det här?

– Vi gör det här mest för oss själva men tycker också att det är roligt om man samtidigt kan glädja andra, säger Gunilla och hejar på några i strömmen av nyfikna som kommer för att beskåda härligheten.

– Och ljus är ju lite varmt och mysigt. Man blir glad!

Och vad säger grannarna?

– Vi har förankrat det hos dem, så det är lugnt. Annars hade det inte gått, säger Stefan.

Har ni det likadant inomhus?

– Åh nej, säger Stefan och Gunilla i kör, vi satsar allt utomhus!

Ser ni några luckor som kan fyllas till nästa år?

– Taket, enas både Gunilla och Stefan om. Vi har lampor längs med taklisterna men ett nät av lampor över taket hade varit fint.

Är ni alltid överens?

– Hade jag fått bestämma helt själv hade vi haft lampor överallt!, säger Stefan och skrattar. Men när det gäller det estetiska så är Gunilla bäst!

LÄS MER: Så har Göteborg julpyntats i vinter

LÄS MER: Slå in snygga paket: fem exempel steg för steg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.