Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De misstänkta bedrägerierna har enligt åtalet pågått under åren 2013–2017. Bilden är ett montage.
De misstänkta bedrägerierna har enligt åtalet pågått under åren 2013–2017. Bilden är ett montage.

Ännu ett åtal i härvan kring Kamelcenter i Angered

En företrädare för det omskrivna kamelcentret i Angered åtalas i dag för grova bedrägerier. Enligt åklagaren har utbetalningar på över 11 miljoner från Arbetsförmedlingen delvis förts över till mannens egna bankkonton.
Den åtalade mannen förnekar brott.

Drygt sex år efter att de första bidragen beviljades fortsätter nu historien om kamelcentret som skulle byggas i Angered.

I dag fredag åtalas en man som företrätt kamelcentret och tre andra föreningar, misstänkt för grova bedrägerier som ska ha pågått mellan 2013 och 2017.

Utöver Angereds Kamelcenter gäller det Interkulturellt projektcentrum i Göteborg, Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen. Samtliga föreningar är baserade i Angered.

Gick till mannens bankkonton

Den åtalade mannen har enligt åklagaren skickat in missvisande löneuppgifter för anställda i föreningarna till Arbetsförmedlingen, vilket ledde till att myndigheten betalade ut över 11 miljoner kronor i lönebidrag och särskilt anställningsstöd.

Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen har fått cirka 4,4 miljoner vardera, Interkulturellt projektcentrum cirka 1,4 miljoner och Kamelcenter cirka 1 miljon.

Men utbetalningarna ska bara delvis ha gått till att betala löner, medan betydande summor i stället hamnat på företrädarens egna bankkonton.

– Jag påstår att agerandet har inneburit en vinning för föreningarna med betydande belopp och en skada för Arbetsförmedlingen med motsvarande belopp. Brotten är grova med hänsyn till att de skett systematiskt, att det avsett betydande värden och varit särskilt allvarligt då osanna handlingar har använts, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Kommunens nota för kamelsatsningen klar

Nekar till brott

Enligt den åtalade mannens advokat, Patrik Kristiansen, förnekar han brott. I övrigt vill de inte kommentera åtalet.

Dagens åtal kompletterar ett om grova bokföringsbrott från november. Det åtalet handlar om två av de fyra föreningarna och att de inte ska ha fört någon regelmässig bokföring över huvud taget.

– Det har inte satts ut till huvudförhandling än. Jag bad tingsrätten att vänta tills detta åtalet kom in, säger Gustav Nyström.

Då åtalades tre personer medan dagens åtal endast gäller en av dem.

– Det beror på att han har företrätt föreningarna inför Arbetsförmedlingen, säger åklagaren.

LÄS MER: Kamelcentret i konkurs – med skulder på 700 000

LÄS MER: Företrädare för Kamelcenter i Angered åtalas för grova ekobrott

Fakta: GP:s granskning i korthet

Kamelcentret i Angered var ett delvis skattefinansierat integrationsprojekt i Göteborg med syftet att locka turister och skapa sysselsättning åt arbetslösa i stadsdelen. En förening ansökte och beviljades skattebidrag för att bygga stall, paddock och köpa in kameler och alpackor för det framtida centret bakom Angereds arena.

Under flera år kom löften om att byggnationen av centret skulle påbörjas – men inget hände.

År 2017 granskade GP projektet och kunde visa att föreningen beviljats bidrag och skattefinansiering för miljonbelopp av en rad aktörer, däribland Arbetsförmedlingen och social resursförvaltning i Göteborgs stad.

Pengarna hade delvis gått till att stängsla in marken och importera och sälja kamelmjölk som marknadsförts på affischer med falska påståenden om att den kunde hjälpa mot autism, tumörer och en rad sjukdomar. GP kunde också avslöja hur företrädare för kamelcentret, varav en tjänsteman på Business Region Göteborg, hade åkt ihop på en privat resa till Kazakstan för att besöka en kamelkonferens under arbetstid.

Projektet som tidigare berömts av tjänstemän och politiker fick hård kritik av experter på turism och affärsverksamhet. Projektet blev en snackis nationellt och omskrevs även i internationella medier.

Göteborgs stad försökte senare kräva tillbaka delar av pengarna som inte använts och år 2018 gick föreningen i konkurs.

I november 2020 åtalades tre av företrädarna för bokföringsbrott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.