Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GÖTEBORG 2018-01-02
Anslag informerar om ny rutiner på grund av mässlingsutbrott vid barnakuten på Östra Sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. 
Foto: Thomas Johansson / TT / Kod 9200 Bild: Thomas Johansson/TT
GÖTEBORG 2018-01-02 Anslag informerar om ny rutiner på grund av mässlingsutbrott vid barnakuten på Östra Sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. Foto: Thomas Johansson / TT / Kod 9200 Bild: Thomas Johansson/TT

Ännu en vårdanställd befaras smittad av mässling

Smittskyddet på Sahlgrenska universitetssjukhuset befarar att ännu en vårdanställd har smittats av mässling. Personen har enligt vården arbetat flera dagar på sjukhusets akutmottagning i januari.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset har den vårdanställde arbetat på akutmottagningen den 4:e till den 6:e januari samt den 8 januari.

Trots att fallet enligt sjukhushuset inte är helt bekräftat är misstankarna så starka att smittspårning redan påbörjats då både patienter och anhöriga har varit i kontakt med personen.

– Syftet med smittspårningen är att snabbt informera och identifiera exponerade och mottagliga individer för att utreda om de kan skyddas genom vaccination eller genom att ge immunglobulin, säger chefläkare Björn Andersson.

LÄS OCKSÅ: Möjligt mässlingsutbrott på barnteater

Tidigare i januari meddelade Sahlgrenska att en anställd som vistats på kvinnokliniken på Östra sjukhuset hade konstaterad mässling.

Barn erbjuds vaccin tidigare

Enligt smittskyddet på Sahlgrenska universitetssjukhuset är mässlingsutbrottet i Västsverige begränsat och vården menar att det inte finns någon anledning till allmän oro.

Så sent som igår beslutade ändå Västra Götalandsregionen att barn från tolv månaders ålder kommer att erbjudas vaccin mot mässling.

Tidigare har barn fått det så kallade MPR-vaccinet, som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund, vid 18 månaders ålder. Det har dock gått att få vaccinet ännu tidigare om föräldrarna frågat efter det i samband med exempelvis utlandsresor.

Utbrottet av mässlingen började den 10 december och smittspridning har skett både inom vården och i övriga samhället.

LÄS OCKSÅ: Mässlingsutbrottet – detta har hänt

Sedan utbrottet startade har över 20 personer konstaterats smittas av mässling.

Människor som misstänker att de har smittats av mässling uppmanas att inte söka vård direkt på en vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagning på ett sjukhus. Istället uppmanas folk som tror att de kan att ha blivit smittade att ringa 1177 för vidare rådgivning från sjukvården.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.