Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Olof Ohlsson och Privat
Bild: Olof Ohlsson och Privat

Ännu en fullmäktigeledamot lämnar Demokraterna

Demokraterna skakas av ytterligare att avhopp. Jan-Olof Ekelund, som under en tid också var partiets presstalesperson, lämnar alla politiska uppdrag.
Orsakerna är ett nytt jobb – och att partiet hamnade utanför allt inflytande.

Jan-Olof Ekelund gick tidigt med i Demokraterna och spelade en central roll under valrörelsen. Men tiden efter valet blev inte vad han hoppats på.

– Det fanns väldigt stora förväntningar att vi skulle kunna göra stor skillnad. Även om vi såg att det var en svår parlamentarisk situation så var det inte nödvändigt att vi skulle hamna helt utanför allt inflytande.

LÄS MER: Jahja Zeqiraj lämnar politiken – och Demokraterna

Han tillhörde en grupp i partiet som tyckte att det var naturligt att söka ett samarbete med alliansen. Men så blev det inte. Jan-Olof Ekelund konstaterar att kanske aldrig fanns några förutsättningar för ett samarbete, men konsekvensen blev i vart fall att Demokraterna hamnade utanför.

LÄS MER: Wannholt efter avhoppet: "Vi önskar Jahja lycka till"

– Det är inte det enda skälet till att jag lämnar – jag har fått ett jobberbjudande som jag inte kan säga nej till – men det hade naturligtvis varit mer givande att arbeta politiskt om man haft större möjlighet att påverka. Men vi har inga ordförandeposter, inga platser i några presidier.

Västlänken var en tung anledning till att det inte blev något samarbete. Tycker du att Demokraterna borde släppt den frågan?

– Över tid så måste Demokraterna göra det, om man vill ha något inflytande. Hur illa vi än tycker om Västlänken så är den ett faktum. Det enda som kan stoppa Västlänken är att den havererar på något sätt. Men det är lite olika viljor inom partiet hur man ser på det, när och vid vilket tillfälle man ska sätta Västlänken åt sidan.

LÄS MER: Nytt avhopp – Åse Victorin (D) lämnar politiken

Demokraternas partiledare Martin Wannholt säger att Jan-Olof Ekelund inte hade kunnat sitta kvar i kommunfullmäktige med de nya jobbplaner han har och att hans avhopp från politiken skett i samförstånd med partiledningen.

Hur ser du på det han säger om att ni borde sökt ett samarbete med alliansen?

– Vår bild är att alliansen inte var intresserade. De ville köra själva. Man kan tycka olika om det, men det är svårt att göra någonting åt.

Han säger också att ni måste släppa Västlänken för att få inflytande, vad tänker du om det?

– För vår del är Västlänkenfrågan långt ifrån över. Och jag vidhåller att staten kommer att backa om det finns en majoritet här i Göteborg som säger att vi inte vill ha Västlänken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.