Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regnbågsflaggor är inte att betrakta som politiska symboler, enligt ett nytt beslut. Bild: Åserud, Lise
Regnbågsflaggor är inte att betrakta som politiska symboler, enligt ett nytt beslut. Bild: Åserud, Lise

Ändrat beslut: Prideflaggor tillåts i vallokal

På söndagen ändrade sig Härryda kommun – regnbågsflaggor är inte att betrakta som en politisk symbol och är därmed tillåtna i kommunens vallokal. Detta efter ett beslut i valnämnden.

GP skrev i fredags om att de Prideflaggor som hängt i lokalen för förtidsröstning i Mölnlycke hade plockats ned – lokalen var biblioteket och regnbågsflaggorna var där eftersom Europride arrangerats i Göteborg. Orsaken till beslutet var att Sverigedemokraterna menade att dessa flaggor var politisk laddade och partiets gruppledare i Härryda, Calle Johansson, uttryckte att ”Priderörelsen har blivit en vänsterrörelse”.

Nytt möte

Valnämndens ordförande i Härryda, Weine Samuelsson (M), tog efter klagomålet ett ordförandebeslut om att plocka ned flaggorna efter att ha talat med länsstyrelsen. När GP talade med länsstyrelsen i fredags ville man inte uttala sig om ifall regnbågsflaggan var att betrakta som en politisk symbol eller ej.

LÄS MER: Prideflaggor plockades ner från röstningslokal

På söndagen höll så valnämnden i Härryda möte och kom då fram till att Prideflaggor inte ska betraktas som politisk symbol, vilket P4 Göteborg var först med om att rapportera. Och därmed kan flaggorna finnas i biblioteket eller i andra dylika röstningslokaler.

– Jag fattade ett första ordförandebeslut på fredagen, efter att ha konsulterat länsstyrelsen. Sedan har vi diskuterat frågan ytterligare med länsstyrelsen och vi har i en enig valnämnd kommit fram till att vi ändrar beslutet, där vi stödjer ändringen på förvaltningslagen, säger Weine Samuelsson (M).

Står fast vid ståndpunkt

I valnämnden sitter inte SD med.

– Men vi har samma synpunkt som tidigare. Det känns som att det här beslutet från valnämnden är känslomässigt taget, att man ändrar sig efter de reaktioner som varit, säger Calle Johansson (SD).

En som välkomnar beslutet är Jessica Lloyd, som tillsammans med en väninna förtidsröstade i vallokalen under lördagen och som i ett uppmärksammat inlägg på sociala medier förklarade att hon haft problem att komma in i lokalen när hon bar regnbågsflagga.

– Vi var där för att stödja bibliotekarien som tvingats plocka ned utställningen och regnbågsflaggorna. Men väl där kom vi på att vi kunde förtidsrösta. Men då blev vi först stoppade för att symbolerna vi hade på oss och med oss kunde vara politiskt stötande. Sedan fick vi komma in när de talat med valnämndens ordförande.

– Det här beslutet idag är härligt, det är en seger för mänskligheten tycker jag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.