Älvsborgsbron öppen igen

ANNONS
|

Ovädret som drog in över Göteborg under fredagen orsakar stora störningar i trafiken. Älvsborgsbron, där maxvinden får vara 28 meter per sekund,var avstängd ända in mot midnatt.

Stormvindarna som härjar över Göteborgsområdet har också gjort att vattnet stigit i hamnen.

- Än så länge har vi störst problem med stora vattenansamlingar under broar. Vid Slakthusgatan har vi tvingats stänga av trafiken på grund av översvämning, säger Bengt Andersson, arbetsledare vid Räddningstjänsten.

Bilder från GP:s läsare visar vindens framfart. Vid Arendal har stora lastcontainrar blåst omkull. Från flera håll i Göteborgsområdet kommer rapporter om hustak som har blåst ner.

ANNONS

– Vi har 34 meter per sekund i byarna på Älvsborgsbron och medelvindarna är 27 meter per sekund, säger Thomas Magnusson, trafikledare vid Trafikverket i Göteborg, vid 15.30-tiden.

Tidigare under dagen var vindbyarna uppe i 38 meter per sekund.

Situationen har skapade stora köer på Göta Älv-bron, i Tingstadtunneln och på Götaleden.

När blir det aktuellt att öppna bron igen?

– Vi vet inte. SMHI säger att vindarna avtar sakta under kvällen och natten. Vi vill ha ner vindstyrkan till 25 meter per sekund på ett antal mätningar, och se att det fortsätter att sjunka, innan vi öppnar.

Uddevallabron är fortfarande farbar men där börjar också bli läge för avstängning. Maxvindarna vid bron var vid 15.30-tiden kring 25 meter per sekund, medelvindarna ungefär 15–20 meter per sekund.

– Vi håller på att granska vindstyrkan där hela tiden och gör bedömningar utifrån det. Hittills har det legat på gränsen, säger Thomas Magnusson.

Tre gator runt Bäveån i Uddevalla centrum stängdes av på obestämd tid på grund av det höga vattenläget.

Träd föll på bilar

Räddningstjänsten har fullt upp, inte minst med träd som faller.

Bland annat kontrollerar man lösa byggplåtar och på Bagaregårdsgatan vid Härlanda fick räddningstjänsten assistera efter att ett träd blåst ner över ett par bilar strax innan klockan 12.

ANNONS

– Vi sågade bort ett träd och flera bilar blev skadade, säger larm- och ledningsoperatören vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

I Annedal fick räddningstjänsten också kontrollera en byggnadsställning på Kastellgatan so hade lossnat från sina fästen.

På Marstrand fick Räddningstjänsten i Kungälv spärra av området kring det gamla turisthotellet vid Marstrandsöns kaj. Där hade bitar av plåttaket börjat lossna och fara i vinden.

Ishallens tak hotas

På Tjörn har räddningstjänsten stängt ishallen i Rönnäng.

– Taket är på väg av. En sektion av det lyfter två decimeter och står och svajar. Vi har spärrat av runtomkring och aktiviteterna är inställda, säger räddningschefen Carl-Ian Bissmark.

Man har försökt säkra taket med hjälp av linor.

– Nu är det bara att hålla tummarna. Det går inte att göra något mer, taket måste nitas fast.

Men det är inte de enda problemen på Tjörn.

– Vi har strömavbrott, träd som ligger över vägarna, tegelpannor på väg ner i Skärhamn, badbryggor som sliter sig, julgranar som flyger omkring. You name it. Allt som kan flyttar på sig flyttar på sig. Jag förstår inte varför folk är ute och kör. Hem med er!, fortsätter Carl-Ian Bissmark.

I Torslanda har Räddningstjänsten stängt av gamla flygplatsvägen. Detta eftersom taket på ett bostadshus intill Ica Maxi i Amhult håller på att blåsa av.

ANNONS

Tio millimeter regn på fredagen

Först framåt lördag ska vindarna lugna ner sig och blir då måttligt friska vid kusten, 12–14 meter per sekund och måttliga över inlandet, runt åtta.

Fredagens regn uppskattas till runt tio millimeter, medan det under lördagen blir lite mindre med två till fem millimeter. Lördag kväll och söndag förmiddag blir det lite mindre, men på söndag eftermiddag kommer det regn med förnyad kraft.

Fiskhamnen

Gullbergsvass

Korsgatan

Runt Casinot

Gullbergsån

ANNONS