Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Meuller.

Älskar att vara ute i solen - trots allt

Eva Meuller fick en liten oansenlig prick i ansiktet som hon aldrig skulle ha gått till doktorn för. Som tur var gick hon redan hos en hudläkare.

Eva Meuller är 70 år i dag och har bott vid havet sedan barnsben och alltid älskat att solbada. Hennes ljusa fräkniga hud är som gjord för att få hudcancer.

- Jag tillhör dom som har solat sådär galet mycket, jag var extrem bland mina vänner. Det är inte klokt så här i efterhand men när jag var ung var det ingen som varnade för eller pratade om solens risker på samma sätt som i dag, säger hon och tillägger:

- Om jag skulle leva om mitt liv skulle jag ju aldrig ha exponerat mig på det viset jag har gjort. Nu vet vi riskerna och ändå är det proppfullt på stränderna. Jag förstår inte varför folk inte tänker sig för mer, säger hon.

Läs också: Orolig för prickar? Här får du hjälp snabbast

Som 50-åring började hon få kliande röda små fläckar i ansiktet och på bröstkorgen. Fläckarna visade sig vara aktinisk keratos, så kallade soldskador, som på lång sikt kan leda till skivepitelcancer. Patienter med aktinisk keratos tillhör idag kategorin med låg risk att utveckla cancer men med rätt att träffa hudläkare inom tre månader.

Eva Meuller är en av Ragnar Jonells återkommande patienter vid Läkarhuset i Göteborg. Han och hans tre kollegor tillhör de få privata hudläkare som har avtal och kostar som ett vanligt specialistläkarbesök. För tio år sedan hittade Ragnar Jonell en prick i ansiktet som Eva Meuller själv inte reagerat särskilt över.

- Det var en obetydlig fläck som såg mycket snällare ut än de andra fläckarna jag hade haft, säger hon.

Ragnar Jonell konstaterade dock att det var basaliom, en elakartad hudcancerform som växer långsamt. Eva Meuller har under årens lopp tagit bort ytterligare basaliom och även behandlats för Bowens sjukdom, en allvarligare form av begynnande skivepitelcancer (se faktaruta). Behandlingarna kan vara både smärtsamma och segdragna.

Hur orolig är du i dag?

- Jag oroar mig inte alls. Jag använder solhatt och solskyddskräm, sitter i skuggan eller med ryggen mot solen och går på regelbundna kontroller hos Ragnar, jag så himla glad för att jag har honom.

Under årens lopp har hennes behandlingar väckt frågor hos omgivningen.

- Min bild är att många är oroliga men få gör något åt det och det handlar alla gånger om tillgänglighet på hudläkare. Jag har också då och då träffat människor som skickats hem från vårdcentralen trots att hudfläckarna behövde åtgärdas. Så det kanske krävs specialistkunskap vad gäller detta, säger hon.

Förr om åren dominerades Ragnar Jonells arbetsdagar av eksem och psoriasis. I dag handlar två tredjedelar av besöken om frågor kring misstänkta hudtumörer.

- Befolkningen blir äldre och medvetenheten ökar. Våra kroppar är inte gjorda för att ligga och pressa på stranden på samma sätt som de inte är gjorda för att röka, säger han.

Hudläkarna vid Läkarhuset i Göteborg tar emot patienter på remiss från allmänläkare och klarar för närvarande vårdgarantin inom tre månader. Under våren är det många som vill kontrollera sina prickar och då händer det att mottagningen tvingas säga nej till att ta emot ytterligare remisser.

FAKTA: Se över din prickar regelbundet

Sök läkare:

om en hudfläck plötsligt ändrar form

om du har ett sår som aldrig läker

Så skyddar du dig bäst:

Kläder, hatt och solskyddsmedel med faktor 30-50 på bar hud om man skall vara ute i solen mer än 20-30 minuter. På solkrämsförpackningen bör du leta efter symbolerna SPF 30-50+ och bokstäverna UVA i en cirkel

Självkontroll:

Se över dina prickar en gång i månaden - använd spegel

Källa: Läkarhuset och SU

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.