Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bjuder ni på fika?

Älgade fram till dörrklockan

När familjen Sjöman i Olofstorp satt och tittade på film på fredagskvällen fick de oväntat besök. Det var dock inte läge att plocka fram kaffekopparna. – På verandan stod en 600-kilos älgko, säger Henrik Sjöman.

I ett par veckors tid har familjen Sjöman i Olofstorp sett att de har älgspår i trädgården där de har en äpplekorg som de fyller varje dag med äpplen från trädgården.

– I förrgår har någon vält korgen så att äpplena rullat ut och då flyttade vi upp den längst in i hörnet på vår veranda, säger Henrik Sjöman.

På fredagskvällen sitter Henrik Sjöman, hans fru Malin Sjöman och deras 16-månaders dotter Greta och tittar på tv när de hör ett kraftigt brak från ytterdörren.

– Det dundrar i hela huset känns det som, säger han.

När de springer ner och tittar ut genom dörrfönstret ser de en stor älgko som har gått upp fem trappsteg och står med mulen mot rutan.

– Vi tänkte först att vi skulle skrämma i väg den men var rädda att den skulle ta med sig hela verandan då, Henrik Sjöman.

I stället ser de genom ett fönster att älgkons kalv också står i trädgården och väljer att skrämma bort den.

– Då följer älgkon efter och även om den rasar ner för trapporna så klarar verandan sig, säger han. Det är inget som går sönder och älgen klarar sig bra, säger han.

Framöver har familjen Sjöman bestämt sig för att ta bort äpplekorgen från trädgården.

– Ja, den tar vi nog in i fortsättningen, säger Henrik Sjöman.

Läs om fler älgbesök: Skogens konung på besök i stan

Närkontakt med älg i vardagsrummet

Se älgarna mitt i centrala Kungsbacka

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.