I Region Skåne har man köpt in 200 000 snabbtester som ska användas inom sjukvården. I Västra Götalandsregionen har man istället valt att köpa in särskilda testmaskiner som ger ett resultat på mindre än 15 minuter.
I Region Skåne har man köpt in 200 000 snabbtester som ska användas inom sjukvården. I Västra Götalandsregionen har man istället valt att köpa in särskilda testmaskiner som ger ett resultat på mindre än 15 minuter. Bild: Johan Nilsson/TT

Äldreomsorgen i Göteborg vill ha snabbtester för personal

Kan snabbtester av personal minska risken för att coronasmitta kommer in på äldreboenden? Babbs Edberg, samordnare för äldreomsorgen i Göteborg, hoppas att det blir verklighet början av nästa år. Och Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen är försiktigt positiv.
– Det kan bli ett tillskott, men först måste vi se en utvärdering av den studie som pågår, säger han.

ANNONS
|

I Region Stockholm genomförs en pilotstudie där personal på äldreboenden snabbtestas för covid-19, så kallade antigentester. På onsdagen kunde Sveriges Radio berätta att personal, som inte haft några symtom, fick skickas hem efter att snabbtestet visat att de bar på smitta.

Babbs Edberg, som ansvarar för samordningen av äldreomsorgen i Göteborg, säger att hon hoppas att äldreboendena här snart ska få möjlighet att snabbtesta personalen.

 Babbs Edberg.
Babbs Edberg. Bild: Mia Höglund

– Det skulle innebära att vi fick ytterligare ett verktyg för att stoppa smittan, säger hon.

Enligt Babbs Edberg har regionen signalerat att det är på gång och på andra sidan nyår tror hon att möjligheten ska finnas på plats.

ANNONS

LÄS MER:Så ska julen firas smittsäkert

Utvärderingen blir viktig

Biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall inväntar nu resultaten från studien i Stockholm.

– Principiellt är det här en studie som är intressant och som kan bli ett tillskott, men den måste utvärderas. Vi vet inte riktigt vad det var för boenden, om det fanns fall på boendena innan, vi vet inte riktigt vilken antigentest man har använt och vi vet heller inte riktigt om tillämpbarheten av skyddsutrustning och så vidare.

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare.
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare. Bild: Mia Höglund

Snabbtester används inom olika sporter för att kunna genomföra matcher. Kan man göra en jämförelse med det?

– För det första är varje test alltid en ögonblicksbild. Det innebär att man kan testa negativt, men några timmar senare insjukna. Så man måste ändå leva som om man skulle kunna vara smittsam oavsett var man är och allra viktigast är det i äldrevården.

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 9/12

Leif Dotevall säger också att det nu pågår ett skifte vad gäller tester.

– Antigenstesterna kommer förmodligen mycket snart att ta över en del av PCR-testerna, de som skickas till labb och som tar några dagar att få svar på. Alla regioner är på väg mot det.

LÄS MER:Utbredd coronasmitta på Styrsöhemmet

Ska ses som ett komplement

Det finns fördelar och nackdelar med olika tester, påpekar han. Antigentesterna går snabbt, men måste också kunna genomföras på rätt sätt. De nya snabbtesterna är inte lika känsliga som PCR-testerna. De har fördelen att spår av virus hos den som varit sjuk flera månader tidigare inte syns, enligt Dotevall.

ANNONS

– Men jag vill verkligen betona att testerna inte ersätter det noggranna handhavandet av skyddsutrustning även om man är negativ. Testet är inte ett carte blanche för att kunna jobba som man gjorde förr.

Man ska se antigentester som ett komplement, menar han.

– De kan också ge falska förhoppningar så att man fortsätter att smitta och tror att man är på den säkra sidan. Så det finns inget som ersätter god hygien, basala hygienrutiner, bra skyddsutrustning och ingen får gå till arbete om den har luftvägssymtom, inte ens om de är milda.

Vad vet du om kostnaden för snabbtester?

– Vi vet inget om detta ännu. Men det är betydligt billigare än PCR-test.

LÄS MER:Experterna om att fira jul under coronapandemin

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 9/12

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS