Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Äldre luras att köpa falska mattor

"Vi ringer upp trogna kunder", säger bedragare som ringer upp äldre personer.

Falska mattförsäljare som ringer upp äldre personer och erbjuder fina mattor till vrakpris är ingen ny företeelse. Det sker över hela landet, löpande. Men nu verkar det som att det är en ökning i Västra Götaland.

- Den här typen av bedrägeri har ökat sedan strax efter sommaren, det sker dagligen i hela landet, säger Mats Wahlberg kriminalinspektör på Cirkagruppen som arbetar med brott mot äldre i Västra Götaland.

En läsare ringer gp.se och berättar att hennes 81-åriga mor blivit uppringt tre dagar i rad av personer som säger sig ringa på Nessims mattor.

- Min mamma är klar i huvudet, så hon sa att hon inte var intresserad. Men det var tre olika personer som sa sig vara släkt med varandra, som ringde till vad de sa "trogna kunder". Men hon har aldrig köpt en matta på Nessims.

Nessims mattor i Askim har varje vecka äldre personer som ringer och har frågor om liknande försök till försäljning.

- Det är nån per vecka, året om. Det har det varit i många år, och det är bara äldre. Den här och förra veckan har det nog varit 3-4 personer. Det är både personer som undrar om det är våra försäljare och folk som har köpt en matta som de vill veta vad den egentligen är värd. Det är plagiat på silkemattor, som har lite lyster. Äkta vara är värd 20 000 kronor, och de har fått köpa mattan för 2000-3000 kronor. Men mattorna de kommer in med är värda 200 kronor, säger David Larsson, butikschef på Nessims mattor.

Säljer ni någonsin mattor via telefon?

- Nej, aldrig. Det förekommer inte.

Likadant säger Mats Wahlberg på Cirkagruppen:

- Vi har ringt runt till mattförsäljare tidigare. Det finns ingen legitim mattförsäljare som säljer mattor hem till folk på det sättet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.