Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldre kvinna död i coronasmitta

En kvinna i 85-årsåldern hemmahörande i Västra Götalandsregionen som varit smittad av coronaviruset har avlidit. Det bekräftar Sahlgrenska universitetssjukhuset på lördagsmorgonen.

Sverige har fått sitt andra dödsfall till följd av coronavirusets spridning. En 85-årig kvinna hemmahörande i Västra Götalandsregionen har under natten avlidit på Sahlgrenska sjukhuset till följd av sjukdomen.

– Vi kan bekräfta att en äldre kvinna, som tillhörde riskgruppen avlidit till följd av corona, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Några närmare uppgifter kan sjukhuset inte lämna.

– Med hänsyn till patientsekretess och anhöriga kan vi inte gå in på detaljer, men vi kan bekräfta att en 85-årig kvinna avled sent i går kväll, säger Per-Olof Hansson.

Ytterligare tre fall inlagda

Just nu är det ytterligare tre fall med konstaterad smitta som vårdas på Östra sjukhuset infektionsklinik. Patienterna som vårdas är medelålders och äldre.

– Alla har allvarliga luftvägssymptom och ligger isolerade på infektionskliniken, säger Per-Olof Hansson.

Det finns ytterligare personer med misstänkt coronasmitta där Sahlgrenskas universitetssjukhus kommer att få besked under dagen. I nuläget vet Per-Olof Hansson inte exakt hur många det handlar om.

Förbereder sig för anstormning

– Vi har fortfarande få inneliggande fall, men vi förbereder och försöker rusta oss för en anstormning som vi förväntar oss de kommande veckorna, säger Per-Olof Hansson.

En äldre kvinna avled under natten till lördagen på Sahlgrenska i sviterna av coronaviruset.
En äldre kvinna avled under natten till lördagen på Sahlgrenska i sviterna av coronaviruset.

För Smittskydd Västra Götaland innebär dödsfallet inte någon förändring i det fortsatta smittskyddsarbetet.

– Jag tycker att det här tragiska dödsfallet accentuerar den strategi som vi har svängt om till i Västra Götaland. Vi har gått ifrån att försöka identifiera alla fall som kommer in i Sverige till att skydda de äldre. Det gör vi inte minst genom att alla i Västra Götaland är försiktiga och inte smittar andra om de har en luftvägsinfektion, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.

Alla som arbetar med äldre och inom sjukvården ska stanna hemma om de upplever att de har symptom på luftvägsinfektion. I övrigt skärper sjukhusen sin basala hygienrutin, och det ska allmänheten också göra, genom att tvätta händerna ofta, konstaterar Peter Ulleryd.

Gamla riskområden gäller inte längre

Skälet att Västra Götalands län lagt om strategi är att det tidigare fokuset på inresta från riskområden inte längre har någon bäring.

– Nu finns det fall i alla länder i Europa, så de gamla riskområdena gäller inte längre. För de allra flesta är detta en lindrig infektion, så det är inte längre meningsfullt att räkna antalet fall som vi diagnostiserar, utan är man i övrigt frisk men har en luftvägsinfektion är grundregeln att man inte ska smitta andra, säger Peter Ulleryd.

– Unga eller medelålders som i övrigt är friska och inte behöver sjukhusvård, får helt enkelt leva i ovisshet om det är förkylning, influensa eller andra virus, säger Peter Ulleryd.

Kvinnan som dött vårdades på SU.
Kvinnan som dött vårdades på SU.

LÄS MER: Första svenska dödsfallet i coronavirus

Det var i onsdags som det första dödsfallet i sviterna av coronaviruset i Sverige bekräftades. En smittad patient som vårdades på Karolinska sjukhuset i Huddinge hade då avlidit. Personen var äldre och hade en annan underliggande sjukdom.

– Det här fallet exemplifierar vikten av att vara aktsam om äldre personer, som kan löpa en ökad risk att få ett svårt sjukdomsförlopp, sa Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm, under en presskonferens då.

Fakta: Så skyddar du dig

• Undvik att röra vid ansiktet.

• Undvika nära kontakt med sjuka människor.

• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.

• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.

• Stanna hemma när du är sjuk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.