Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I Malmö hade Malmö Opera en uppskattad allsångskonsert i april som de boende i bostadshuset kunde njuta av från sina balkonger. Nu erbjuder Göteborgs stad balkongkonserter för de äldre. Bild: Arkivbild: Johan Nilsson
I Malmö hade Malmö Opera en uppskattad allsångskonsert i april som de boende i bostadshuset kunde njuta av från sina balkonger. Nu erbjuder Göteborgs stad balkongkonserter för de äldre. Bild: Arkivbild: Johan Nilsson

Äldre bjuds på konserter vid balkongen i sommar

Nu startar Göteborgs stads satsning “Kultur till kvarteret”. Artister ska spela utanför trygghetsboenden där personer över 70 år bor. Ingen behöver lämna sin bostad för att lyssna, utan det är bara att öppna fönstret eller gå ut på balkongen för att höra den ljuva musiken.

På fredagen startar Göteborgs stads satsning “Kultur till kvarteret”, där artister spelar i bostadsområden runt om i staden. Framför allt kommer musiken ljuda på gårdar där äldre bor, som vid trygghetsboenden. Tanken är att man ska kunna lyssna från sin balkong eller sitt fönster.

– Vi gör det här för att under covid-19 pandemin så är det många, inte bara på äldreboenden, utan även i egna lägenheter som är isolerade nu. Deras träffpunkter för de här aktiviteterna är stängda. Och även teatrar och biografer är stängda som seniorer ofta besöker. Då ville vi ge dem ett komplement till det digitala, och få uppleva livekonserter, säger Sofia Tillman, projektledare på Senior Göteborg.

">
Sofia Tillman är projektledare för “Kultur till kvarteret”. Bild: Pelle Röjfors
Sofia Tillman är projektledare för “Kultur till kvarteret”. Bild: Pelle Röjfors

LÄS MER: Utomhuskonsert på äldreboendet lyser upp i coronamörkret

Konserterna kommer att spelas runt om i hela Göteborg. Just nu finns det närmare 50 spelplatser på gårdar runt om i staden. De flesta spelplatserna ligger i anslutning till boenden där personer är 70 år eller äldre.

Spela hela sommaren

Spelningarna kommer att pågå från mitten av maj till slutet av augusti, men det kan bli längre.

Först ut är bandet Endless som spelar på fredagen vid trygghetsboendet Majviken i Majorna. 26–27 maj kommer en jazzparad med Bohuslän Big Band att dyka upp på flera ställen i Norra Hisingen.

– De som bland annat kommer att spela är kultursommarjobbare, elever från Högskolan för scen och musik. Även välkända artister kan dyka upp på spelningarna. De kommer spela allt från visor till jazz och rock, bland annat.

För att få veta när det är konsertdags, kommer de att annonsera via bostadsbolagen och via trygghetsvärdarna i området.

LÄS MER: Operasång gladde de äldre på Fyrväpplingen

Bakom satsningen ligger Göteborgs Stads stadsdelar, de kommunala bostadsföretagen Bostadsbolaget, Poseidon, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och kulturförvaltningen.

Söker artister

Även i Östra Göteborg hakar man på trenden att erbjuda balkongkonserter. Där söker man just nu artister till sommarens konserter. Dels vill de hjälpa musiker som är utan jobb på grund av coronapandemin, men också för att glädja de äldre som sitter isolerade på äldreboenden.

– Man gör det här för att skapa värme och glädje i denna svåra situation, säger Kalle Skatt Söderström, kulturkoordinator på avdelningen Team jämlikt, Göteborgs stad.

">
Kalle Skatt Söderström är kulturkoordinator och ligger bakom balkongkonserterna. Bild: Privat
Kalle Skatt Söderström är kulturkoordinator och ligger bakom balkongkonserterna. Bild: Privat

Planerat är att uppträdandena ska ske vid sju boenden i Kortedala, Bergsjön, Utby och Gamlestaden, och konserterna ska spelas mellan veckorna 23 och 34.

De söker till exempel musiker, sångare, blåsorkester och operasångare. Kalle Skatt Söderström menar att det är viktigt att artisterna ska passa målgruppen och ha en repertoar som funkar för de äldre som är mellan 70 till 90 år.

– Vi tycker att det är kul att det spelas musik från tiden när de var unga.

Uppträdandena kommer att ske från demokratibussen där det finns en scen. Planen är att bussen ska komma ut två gånger i veckan, och spela två till tre gig per dag.

Hur söker man detta jobb?

– Man söker via ett ansökningsformulär på Göteborg stads hemsida.

Artisterna kommer att få gage, och kommunen står för scenen, PA, tekniker, lunch och marknadsföring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.