Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Privat

Ägaren stängde sin restaurang – för att gå på rättegång

På över fyra år har Jonny Haglund inte stängt sin restaurang mer än en gång. Men i tisdags var han tvungen att stänga igen dörrarna – för att gå på rättegång. Och han var väldigt transparent kring sitt ärende gentemot kunderna. Nu vill han uppmana fler till större civilkurage.

Lunchsugna gäster fick under tisdagen vända i dörren hos Kias Servering i Olskroken. Lunchrestaurangen och cateringfirman, som serverar bland annat smörgåsar, sallader och fika, hade nämligen oväntat stängt.

Anledningen var att Jonny Haglund, ägaren, skulle infinna sig i rätten.

På sin Facebooksida publicerade han veckans meny och där kunde man läsa "ugnsgratinerad falukorv och potatismos" samt "kycklingklubbor med rödvinssås och ris" på måndagen. Men på tisdagen stod det bara: "STÄNGT pga att Jonny är kallad som vittne i tingsrätten".

Falukorv på måndag, rättegång på tisdag.. Bild: Kias Servering

Vittne till misshandel

Det var under Halloween på Liseberg som Jonny Haglund blev vittne till och ingrep under en misshandel.

– Då stod det ändå vuxet folk närmare än vad jag gjorde och bara tittade. Då ingrep jag och gjorde vad jag kunde men jag kan störa mig mycket på de som inte gjorde något, säger han.

Läs även: Christoffer och Martin slängde sig i vattnet – räddade livet på dumperförare

När han därför blev ombedd att vittna i rättegången mot en av gärningsmännen insåg han att han var tvungen att stänga restaurangen för en dag.

– Det är jag som är 90 procent av lunchrestaurangen, så jag fick stänga.

Att tvingas betala böter och eventuellt bli upphämtad av polis, vilket kan hända om man inte infinner sig när man blivit kallad till rättegång, lockade inte heller.

Stängt en gång på fyra år

Vittnen kan få en mindre ersättning, men Jonny Haglund får nog inte tillräckligt för att täcka den förlorade dagskassan.

– På fyra och ett halvt år har jag stängt en gång för att gå till läkaren. Men jag hade talat om för stammisar dagen innan att vi skulle ha stängt och när de frågade varför kände jag att jag lika gärna kunde säga. Det var ingen hemlighet.

Efter dagen i rätten kan Kias ha öppet som vanligt resten av veckan. Men Jonny Haglund hoppas nu att fler vågar säga till när de ser att någon gör något dumt eller olagligt, och att man vittnar i rätten om det går så långt.

– Efter polisförhöret tackade de för att jag är en god medborgare och så vidare. Att det inte är så vanligt att folk funderar i de banorna och vill hjälpa. Det fattas mycket civilkurage hos folk.

Läs även: Rädsla för repressalier hindrar vittnen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.