Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: GP/TT

Göteborg ska se över terrorskyddet

Terrordådet i Stockholm får Göteborg stads politiker att agera. Krisberedskapen ska ses över och kommunen ska undersöka specifika åtgärder som förhindrar terrordåd. Det beslutade kommunstyrelsen tidigare idag.

Vilka åtgärder det handlar om och hur säkerhet ska prioriteras mot andra värden är i dagsläget oklart, enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

– Det är en balansgång. Vi kan inte stänga ned hela centrala Göteborg. Men ändå, i skenet av det som hände i Stockholm, så vill vi undersöka om vi kan göra mer än vad vi gör i dag, säger hon.

Beslutet har en bred, blocköverskridande enighet i kommunstyrelsen. Förutom att undersöka den generella krisberedskapen så handlar det om att ge Trafiknämnden i uppdrag att, tillsammans med andra relevanta nämnder, bolag och aktörer, undersöka vilka specifika åtgärder som skulle kunna försvåra eller förhindra terrorattentat i Göteborg.

– Samtidigt går det inte att garantera att sådant här inte kan ske. Jag är glad att det här var ett blocköverskridande yrkande och att vi inte väljer att försöka ta partipolitiska poäng. Det här är en svår och viktig fråga och jag är glad att Sverige inte föll till föga utan uppträdde som den demokrati vi faktiskt är, säger Ann-Sofie Hermansson.

Dagens kommunstyrelse var det första mötet sedan attacken i Stockholm. Under sammanträdet fick också ledamöterna en genomgång av hur Göteborg stad agerade när nyheten om dådet började spridas på eftermiddagen den sjunde april. Göteborg stad gick då gick upp i stabsläge och sedan handlade det huvudsakligen om en kommunikationsinsats för att hålla ledning och andra berörda informerade, enligt Karin Eriksson, chef för samhällsskydd och beredskap inom Göteborg stad.

– Vi agerade utefter den riktlinje vi har för krishantering och krisberedskap. Lite senare på eftermiddagen kontaktade vi även Stockholm stad och erbjöd hjälp om det var något vi kunde bistå med, säger hon.

Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) menar att Göteborg är relativt väl rustat för liknande situationer som den i Stockholm.

– Vår bild är att stadens beredskap är god. Tidigare har Trafikkontoret arbetat med fysisk säkerhet mest utifrån ett olycksperspektiv. Men nu tar vi ett steg fram för att se hur man fysiskt kan försöka undvika den här typen av attacker, säger han.

GP har tidigare berättat att även Trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S) och tjänstemän inom Trafikkontoret menar att en undersökning om eventuella åtgärder vore önskvärd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.