Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ny laddinfrastruktur ska se till så att Västtrafiks tätortstrafik kan elektrifieras.

Göteborg energi lovar snabbare omställning

Bikupor, en enorm termos och ett fossilfritt Ryaverk. Det är några av de saker Göteborg energi nämner på en 70 punkter lång lista över åtgärder som ska göra staden hållbar.

En 70 punkter lång lista som Göteborg energi presenterar i dag, måndag, beskriver elbolaget hur de ska bidra till att Göteborg blir mer hållbart. Där finns både saker bolaget självt ska genomföra och saker de lägger på göteborgarnas axlar. De vill bland annat att invånarna ska sätta upp solceller på bostadsrättsföreningarnas eller villornas tak, minska sin totala energiförbrukning, speciellt under vissa tider på dygnet då alla vill ha el samtidigt, och bli delägare i vindkraftverk. Men tanken är att det stora ansvaret ska vila på bolaget, inte på konsumenterna.

– Allt på den här listan ansvarar vi för och kommer vi att göra. Men resultatet påverkar göteborgarna på olika sätt. Det kan handla om hur ren den energin de förbrukar är och vilka alternativ de har när det gäller transporter, säger Eric Zinn, Göteborg energis hållbarhetschef.

Stora och små projekt

Flera av punkterna är redan på gång, som utbyggnaden av busstrafikens elförsörjning, så att alla Västtrafiks tätortsbussar i Göteborg ska kunna köra på el om max tio år, Solkartan som visar vilka göteborgstak som är lämpliga för solceller och städbåten Ren-Ström som samlar skräp i kanalerna.

Det finns en rad mindre projekt med bikupor, grästak och smarta soptunnor. Men listan innehåller också några riktigt tunga poster som kan, om de genomförs, bidra till hundratusentals ton mindre växthusgasutsläpp. Exempelvis om anläggningar som Rya kraftvärmeverk, Rosenlundsverket och verken i Sävenäs byggs om.

– Vi har tidigare sagt att Rya ska sluta med naturgas 2030, men nu ser vi att det händer så mycket i omvärlden att det är rätt läge att avsluta redan till 2025, säger Erik Zinn.

Men att ställa om verken kommer att kräva miljardinvesteringar.

Finns de pengarna?

– Göteborg energi står sällan så starkt som vi gör just nu. Vi står redo för en så här stor investering. Vi är väl medvetna om den ekonomiska utmaningen, säger han.

Han lovar att energibolaget ska förbli konkurrenskraftigt och lönsamt, pengarna ska bland annat komma genom förbättringar inom organisationen och att de nya anläggningarna blir effektivare och driften billigare.

Tar hand om spill

Första spadtaget för en av punkterna, nämligen bygget av en gigantisk termos för varmvatten på Hisingen, togs så sent i december 2018. Den ska bidra till att fjärrvärmen, som idag står för största delen av bolagets klimatpåverkan, blir fossilfri. Målet att fjärrvärmen ska bli fossilfri finns delvis på 70-punktslistan, men Göteborg energi kommer fortsätta använda sig av ”återvunnen energi”, med andra ord av restvärme från Renovas sopförbränning, samt Preems och ST1:s raffinaderier.

Är fjärrvärmen verkligen hållbar då?

– En verksamhet som jobbar med att minska spillet från andra verksamheter är i sig hållbar. Sen plockar vi spillet från de smutsigaste delarna av samhället, som inte är hållbara. Men att tillvara restprodukterna och minska miljö- och klimatpåverkan kan vi inte se som något annat än hållbart, säger Eric Zinn.

Listan, som kallas #hållbaraihop, markerar en upptrappning av omställningen. Mål, som Ryas omställning, tidigareläggs från 2030 till 2025. Alla 70 åtgärder på listan ska redan var på gång eller ha påbörjats senast nästa år.

Rent kraftvärmeverk

Rya kraftvärmeverk står för de sista tio procenten av fjärrvärmens direkta fossila växthusgasutsläpp. Även verk i Sävenäs och Rosenlund ska börja ställas om de närmaste åren.
Bild: Kent Hallgren

Laddning till elbussar

All Västtrafiks tätortstrafik ska vara elektrifierad senast 2030. Göteborg energi ska bidra till att laddinfrastrukturen byggs ut.
Bild: Magnus Vasell

Fler solcellsparker

Nya Solevi invigdes för lite mer än ett år sedan och i år ska ytterligare en solcellspark byggas i Utby. Den ska kunna stå för motsvarande 1000 villors hushållsel.
Bild: Lasse Edwartz

Termos för fjärrvärme

På Hisingen byggs just nu en stor termos för värme, en ackumulatortank, som ska kunna hålla fjärrvärmenätets överskott när efterfrågan på värme är låg. När efterfrågan är högre skickas värmen ut i nätet igen.
Bild: Lisa Brunzell

Biogas i spisen

Alla som använder gasspisar ska kunna laga mat och kunna vara säkra på att den gas som används är biogas och inte fossil gas.
Bild: Pontus Lundahl/Scanpix

Bikupor och gräs

För att gynna den biologiska mångfalden får bin bo i Göteborg energis olika anläggningar och grästak pryda transformatorstationer.
Bild: Fredrik Ahl/TTELA

Städbåten Ren-Ström

Städbåten Ren-Ström fick städa upp plastankor ur kanalen när den invigdes förra året. Den ska plocka upp tio ton skräp ur kanalen varje år.
Bild: Robin Aron

Smart bostad

I bostadsrättsföreningen Viva testas lagring av solenergi i gamla bussbatterier. I projektet är förutom Göteborg energi finns också Chalmers och Riksbyggen bland aktörerna.
Bild: Thomas Johansson

Fossilfritt Rosenlundsverk

Rosenlundsverkets framtid har varit på tapeten politiskt den senaste tiden. Men Göteborg energi planerar i alla fall att byta ut den fossila oljan mot bioolja.
Bild: Malin Grönborg

Delägare i vindkraft

Energibolaget vill att göteborgarna ska hjälpa till att göra staden hållbarare bland annat genom att bli delägare i samarbetspartnern och föreningen Västanvind som äger ett vindkraftverk i Dals-Ed och producerar egen el.
Bild: Kari Holmvall

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.