Göteborg en vinnare i decembers solliga

Det känns som att Göteborg har legat i totalt mörker i december. Himlen har mest skiftat i gråa nyanser istället för blå. Men det är faktiskt så att Göteborg är högt upp landets solliga. Bara två städer har haft mer sol i december.

ANNONS
|

Sedan början av november känns det som att Göteborgs himmel mest skiftat i gråa nyanser istället för i blått som kanske många hade önskat. November levererade 45 soltimmar mot de normala 56. Men decembers första halva gör nog inte heller någon soldyrkare glad.

Hittills har solen lyst hela två timmar i december. Vilket är mindre än normalt. December ska leverera 40 timmar sol i Göteborg.

– Det gör att Göteborg hamnar på plats tre i decembers solliga. Men det finns de som har haft ännu mindre sol, Norrköping och Stockholm har inte haft någon sol alls, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

ANNONS
Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI ger inte göteborgarna mycket hopp om att få se solen den kommande tio dagarna.
Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI ger inte göteborgarna mycket hopp om att få se solen den kommande tio dagarna. Bild: SMHI

LÄS MER:Novembermörker och corona – så står du ut

Hittills i december har Östersund haft fyra timmar sol vilket gör att de leder decembers solliga. I Umeå har solen lyst i tre timmar.

Under hela december 2019, sken solen över Göteborg i 19 timmar. Men 2007 var det ännu mörkare, då visade sig solen i endast 13 timmar. Jörpeland menar att det räcker med två till tre soliga dagar för att det ska slå om och Göteborg klättrar i solligan.

Solen har verkligen lyst med sin frånvaro över hela landet i december. Enligt Jon Jörpeland har flera väderstationer fått mindre än en soltimma i december.

December är ju långt ifrån slut så kan vi hoppas på strålande sol och en blå himmel framöver?

– Nej, det är väldigt mycket moln i den kommande prognosen. Det finns inga soliga dagar de kommande tio dagarna. Möjligen kan det komma någon solglimt nästa vecka, berättar Jon Jörpeland.

LÄS MER:Göteborgs väderrekord sedan 2010

De kommande dagarna blir mulna, milda med temperaturer på mellan en och fem grader. Enstaka dagar kan ge lite regn eller duggregn. Under nästa vecka samma väder, men det kan bli lite mer sammanhängande regn.

Vit jul senast 2012

Frågan som många ställer sig ett par veckor före jul, är om den kommer att bli vit. Svaret från Jon Jörpeland är att sannolikheten för en vit jul inte är obefintlig, då det kan hända saker dagarna innan jul. Men ska vi gå på tio-dygnsprognosen, så ser det inte så ut.

ANNONS

Senast Göteborg hade en vit jul var 2012, då låg det ett litet snötäcke över stan. Men 2010 var hela landet täckt av snö på julafton, även Göteborg.

LÄS MER:Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

LÄS MER:Ljusen som lyser upp Göteborg i november

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS