Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jan Höglund: Går det att rädda kärnenergiavtalet med Iran?

Stämningen är hotfull efter fredagens attentat i Teheran. Utvecklingen är osäker. Flera bedömare med Carl Bildt i spetsen uppmanar EU att söka en lösning tillsammans med Joe Biden för att rädda kärnenergiavtalet

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Läget är minst sagt oroligt och ovisst. För den politiska och religiösa ledningen i Iran finns inga tvivel. Bakom mordet på kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh utanför Teheran på fredagen låg Israel. Enligt Irans president Hassan Rohani skedde det med stöd av USA efter, hävdar han, ett mönster som är känt från tidigare attentat mot iranska experter inom det iranska atomprogrammet.

För den iranska regimen är Israel och USA landets främsta ärkefiender, jämte Saudiarabien.

"Än en gång har den globala arrogansens händer, med den sionistiska regimen som inlejd usurpator, fläckats av blodet från en av våra söner", sade Rohani i ett skriftligt uttalande efter mordet.

”Terrorns viktigaste mecenat”

Å andra sidan för hans fiender är regimen i Teheran den internationella terrorns viktigaste mecenat och den ojämförligt största destabiliserande aktören i Mellanöstern. USA:s president Donald Trump hoppade av kärnenergiavtalet i protest och satte landet under maximalt ekonomiskt tryck för bringa regimen på fall.

För den israeliske premiärminister Benjamin Netanyahu, längs sina gränser omgiven av väpnade shiamuslimska milisgrupper kopplade till Iran, är regimen ett existentiellt hot om det tillåts utveckla kärnvapen.

I samband med begravningen av Mohsen Fakhrizadeh, hyllad som martyr, utlovades vedergällning på hans banemän och det är nog inget tvivel om att hatet är så uttalat i ord och känslor att något är att vänta. Vad alla spänt spekulerar över är om det i så fall blir begränsade attacker mot israeliska, amerikanska och saudiska mål, med mer återhållsamma svar från motståndarsidan. Ett farligare alternativ är att enstaka insatser och incidenter snabbt eskalerar till en mer omfattande militär konfrontation.

En annan och okänd faktor är vad Donald Trump kan tänkas göra innan hans mandatperiod löper ut om 50 dagar. USA har en mycket stor militär närvaro i området med både strategiskt bombflyg och hangarfartyg och Trump har, enligt uppgift, i varje fall övervägt att slå ut iranska kärnanläggningar, bland annat för anrikning av uran utanför staden Natanz.

Han har i detta ögonblick skickat sitt sändebud Jared Kushner till Saudiarabien och Qatar för samtal, som med stor sannolikhet kommer att handla om Iran. Samtidigt har ett strategiskt närmande skett mellan Israel och Saudiarabien genom ett möte mellan premiärminister Netanyahu och kronprins Mohammed bin Salman.

LÄS MER: Analys: Spänningen stiger efter mord på iransk kärnforskare

Kräver revansch men inte betjänt av krig

Iran kräver revansch, men är inte betjänt av ett krig som skulle blir förödande. USA vill med säkerhet inte heller ha en okontrollerbar utveckling som leder till fortsatt amerikansk militär närvaro under mycket lång tid i den djupt konfliktfyllda regionen.

Den blivande presidenten Joe Biden väntas föra en annan utrikespolitik än Trump, i samarbete och samförstånd och med i första hand diplomati. Han vill återgå till kärnenergiavtalet. Men som det är nu med risk för kollaps och krig blir det svårt eller omöjligt när iranierna inte längre håller löften som skulle garantera att de inte utvecklar kärnvapen.

Sex företrädare för den ansedda tankesmedjan The European Council on Foreign Relations, däribland dess styrelseordföranden Carl Bildt, uppmanar EU att ta initiativ till ett samarbete med den kommande administrationen i USA för hitta en lösning som räddar kärnenergiavtalet. De skriver:

”Valet av Joe Biden presenterar en öppning för att stärka de transatlantiska förbindelserna i kritiska säkerhetsfrågor, inklusive Iran. Efter att ha arbetat så hårt för att bevara Irans kärnkraftsavtal under de senaste fyra åren måste de europeiska regeringarna och EU nu otvetydigt uppmana den kommande Biden-regeringen och Iran att snabbt återuppta full överensstämmelse med affären. Europeiska aktörer bör proaktivt och på ett samordnat sätt lägga fram en hållbar färdplan för att stödja denna insats.”

”Trumps kampanj har misslyckats”

Trumps kampanj mot Iran har misslyckats, hävdar de. Som svar på återinförd amerikansk sanktion sedan 2018 har Iran ökat sin kärntekniska verksamhet och fortsätter att avvika från sina åtaganden enligt avtalet.

Om de militära spänningarna tillåts öka kan Joe Biden komma att tillträda med händerna bakbundna inför en krisartad upptrappning. Det är vad som står på spel just nu.

LÄS MER: Khamenei: "De ska straffas"

LÄS MER: Spänt när Iran begravde mördad kärnfysiker