Yasins utvisning stoppades i sista stund

Strax innan avfärden till flygplatsen stoppades utvisningen för sju personer på tisdagskvällen. Nu kan Yasin Mohammadi och hans svenska familj få en andra chans. – Det är en enorm lättnad. Det går inte att beskriva, säger Kajsa Lindqvist.

ANNONS
|

Vid tjugo i elva på tisdagskvällen lyfte flygplanet mot Kabul från Landvetter. Yasin Mohammadi, som GP tidigare har berättat om, skulle ha varit ombord.

Men i sista stund stoppades hans utvisning och Yasin kunde ringa upp sin familj och berätta att han inte skulle med planet.

– För oss alla och för barnen där hemma är det en oerhörd lättnad att storebrorsan inte är i Kabul i dag. Nu kan vi hämta andan, sen får vi se. Förhoppningsvis blir det en ny prövning, säger Kajsa Lindqvist, mamma i familjen där Yasin bor.

En berg- och dalbana för familjen

Yasin är fortfarande kvar på Migrationsverkets förvar och Kajsa Lindqvist vet inte varför utvisningen stoppades. Hon beskriver det som en berg- och dalbana, men säger att hoppet nu åtminstone lever för familjen.

ANNONS

– Nu kan vi fortsätta att vara med honom och kämpa för honom. Jag hoppas att den här deportationen har fått så mycket uppmärksamhet att beslutsfattarna tänker till. Man kan inte göra så här mot barn och unga. Vi har träffat Yasin under morgonen och var han inte traumatiserad innan han kom till Sverige så blir han det av det här, säger hon.

Nästan hälften stoppades

Totalt fanns 17 personer som kunde utvisas i förvar på tisdagen. Men under dagen stoppades nästan hälften av de planerade utvisningarna efter att verkställighetshinder kommit in i sju fall.

Ett väntat utfall, enligt Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

– Det är svårt överhuvudtaget att verkställa beslut om utvisning. Afghanistan är extra komplext av flera olika orsaker. Många ärenden gäller unga människor och det kan uppstå nya skäl för att få förnyad prövning, säger han.

Läs mer: Demonstranter försökte stoppa tvångsutvisningar

På tisdagen samlades ett par hundra demonstranter utanför Migrationsverkets förvar i Kållered för att protestera mot utvisningarna.

Försökte stoppa bussen

När bussen mot Landvetter skulle lämna platsen försökte ett antal demonstranter hindra transporten genom att sätta sig på vägen. Polisen beskriver insatsen som lugn, men tre personer fördes bort efter att ha stört ordningen. Två av dem är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

ANNONS

Läs mer: Riksdagspartierna oense om utvisningarna

Två anmälningar om våld mot tjänsteman har också upprättats efter att två poliser mottagit slag i ansiktet. Ingen polis fick allvarliga skador och i nuläget är det oklart om slagen var uppsåtliga eller om det rör sig om olyckor.

Fick vända i Kabul

När planet slutligen lyfte från Landvetter fanns tio utvisade personer ombord. Sju som har fått avslag på sin asylansökan och tre personer som dömts till utvisning efter brott.

Men bara nio utvisningar verkställdes. En person accepterades inte av afghanska myndigheter och fick vända på flygplatsen i Kabul.

– Vi kommenterar aldrig särskilda ärenden. Det kan finnas massa olika anledningar till att en person inte blir accepterad. Den personen får följa med tillbaka till Sverige igen, säger Patrik Engström.

"En ny chans för dem"

För Ingrid Broms som samordnade tisdagskvällens protester vid förvaret i Kållered är det blandade känslor dagen efter. Hon säger att hon vaknade med en klump i magen på onsdagen.

Läs mer: Förtvivlan utanför avspärrningarna

– Vi är glada över att vi lyckades få kvar så många som vi gjorde. Samtidigt känns det fruktansvärt att flera har skickats till ett land utan säkerhet.

Hon säger att de kommer fortsätta erbjuda stöd i Afghanistan för dem som vill. Samtidigt fortsätter de jobba med dem som är kvar i Sverige.

ANNONS

– Att de stoppades betyder att vi får mer tid att jobba vidare med deras ärenden. Så det är en ny chans för dem, säger hon.

ANNONS