Volontärdag i Renströmska trädgården

Det kärras jord och spikas odlingslådor av volontärer och vänner i solskenet. Trädgårdsmästare Åsa Söderberg och hennes samarbetspartner Kusin Jord vill göra Renströmska trädgården till en fantastisk plats för odlingsnissar och matentusiaster. Arbetsdagen är början på förvandlingen.

ANNONS

I Renströmska parken i Kålltorp ligger ett stängslat odlingsområde där det till sommaren ska odlas mat till försäljning. Här finns ett växthus, ett stort förråd, en stor grusplan, en jordhög och en massa virke.

– I dag bygger vi odlingslådor där det till våren skall växa allt från olika grönsaker till sommarblommor. Vi planerar att både ha gårdsbutik och men också möjlighet till självplock av exempelvis blommor. Det är en speciell känsla att få sätt ihop sin egen bukett, säger Åsa Söderberg, snart färdig trädgårdsmästare som nu arrenderar marken för att odla grönsaker till kommersiell försäljning.

Vid sin sida har hon kusinerna Sara-Linnea Östervall och Tove Andersson, som på sin fritid startat firman Kusin Jord, och i sommar sålt vildväxande grönt till restauranger.

ANNONS

– Exakt hur vi ska samarbeta har vi ännu inte bestämt men på många plan har vi samma visioner och idéer, förklarar Tove Andersson.

Stort intresse

Åsa Söderberg fick arrendet i somras och har testodlat lite i växthuset.

– Inne i det relativt stora växthuset kommer vi att kunna ha kurser och även plats för besökarna att sitt sitta ner på en fika, säger hon.

Intresset från de boende runt omkring har varit stort med uppskattande glada tillrop och undrande frågor.

En av volontärerna som kom till trädgårdens öppet hus-arbetsdag var Markus Bernhard.

– Jag bor i en lägenhet i närheten och tycker om att vara utomhus och greja. Så jag läste om det här på Facebook och gick hit.

Markus är uppväxt på landet utanför Skövde och är van att äta föräldrarnas hemodlade grönsaker.

– Det ska bli spännande att följa arbetet här, säger han.

Fler arbetsdagar väntar

Såväl jorden som bräderna till odlingslådorna är återbruk.

– En gåva från Kajodlarna som flyttat sin odling från Frihamnen till Lindholmen, berättar Åsa Söderberg.

Det stor lasset med hästgödsel som egentligen skulle anlänt i fredags kommer inte förrän till veckan.

– Så vi får arrangera fler arbetsdagar i höst för att bli färdiga med höstens förberedelser. I februari drar vi igång på allvar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS