Hämtar barnen. ”Jag är gärna hemma med mina barn, men jag har ett arbete att sköta. Det är därför vi har förskolan” säger Petra Aldén Rudd, med barnen Tage och Tyra Rudd.
Hämtar barnen. ”Jag är gärna hemma med mina barn, men jag har ett arbete att sköta. Det är därför vi har förskolan” säger Petra Aldén Rudd, med barnen Tage och Tyra Rudd.

Vikariebrist gör att föräldrar måste hämta på förskola

Det saknas personal och säkerheten kan inte garanteras. Vid fyra olika tillfällen den senaste månaden har föräldrar på Rosengatans förskola i Linnéstaden uppmanats hämta hem sina barn. Helt oacceptabelt, säger Petra Aldén Rudd, som har två barn på förskolan.

ANNONS
|

Häromdagen var det dags igen. Personalen på förskolan skickar mejl till föräldrarna och ber dem hämta hem sina barn eftersom de inte har fått vikarier för sjuka kollegor.

”Efter kl 14.00 så är vi tre pedagoger på 28 barn på förskolan då vi inte har fått någon vikarie”, skriver de.

Petra Aldén Rudd, som har två barn på Rosengatans förskola i Majorna-Linné, en flicka som snart blir två år och en pojke som är fem, tycker att måttet är rågat.

– Det här var fjärde gången sedan den 28 augusti som vi uppmanats att hämta hem barnen. Jag är gärna hemma med mina barn, men jag har ett arbete att sköta. Det är därför vi har förskolan. Vi betalar för det och förväntar oss att barnen ska vara trygga där.

ANNONS

Barnen på förskolan är indelade i åldersgrupper. I varje grupp finns tio barn och två pedagoger, där de yngsta är runt tre år och de äldre upp till sex år.

– Bemanningen är på gränsen redan som den är. Men pedagogerna är superduktiga och allt fungerar bra så länge ingen av dem är sjuk, säger Petra Aldén Rudd.

Hon riktar sin kritik mot de ansvariga i kommunen och stadsdelen Majorna-Linné. Det måste finnas en planering och en framförhållning så att banomsorgen fungerar. Att personal emellanåt blir sjuka är ingen nyhet, säger hon.

Hon har också vänt sig direkt till förskolechefen i Majorna-Linné och skriver i ett mejl till honom:

”Jag är helt förfärad över att ni kan bedriva en verksamhet på det här sättet. Och extremt förolämpad över att ni tycks tro att vi lämnar våra barn, numera dessutom på en otrygg plats, för att göra något annat än att jobba. Vill ni att jag går ner i arbetstid för att ni ska spara pengar? Eller ska vi lösa det här genom att min arbetsplats fakturerar er för de timmar jag inte är på plats, för att täcka upp er personalbrist?”

Än mer upprörd blev Petra Aldén Rudd när hon hittade GP-artiklar från förra hösten, där samma problem med vikariebrist för förskolor i Majorna-Linné beskrivs.

ANNONS

– Det sägs att frågan ska prioriteras. Men det märks inte, säger hon.

Bo Drysén, sektorschef utbildning, kultur och fritid i Majorna-Linné säger att vikariesituationen är ett jättebekymmer i hela stadsdelen och att det även gäller skola och äldreomsorg.

– Vi jobbar med det över hela förvaltningen och söker nya lösningar. Det är en i högsta grad prioriterad fråga som vi ägnar stor kraft åt. Som det ser ut nu är inte alls acceptabelt, säger han.

Föräldrar som har barn på förskolan ska inte behöva gå tidigare från jobbet för att det inte finns personal, betonar han.

– Alla har inte möjlighet att gå från jobbet med kort varsel. Det är vårt uppdrag och vårt ansvar att förskolan ska fungera för barn och föräldrar.

Men problemet var detsamma förra hösten. Ska det vara så här varje höst?

– Jag är en månad gammal på det här jobbet och har inte fått till mig att det varit en sådan omfattning på problemet.

Bo Drysén håller med om att det måste till en bättre framförhållning från förvaltningen. Det duger inte att varje augusti ställas inför faktumet att flera vikarier har slutat, säger han.

– Planeringen av rekryteringen måste påbörjas redan under våren. Om det finns det ett systemfel här måste vi se över det.

ANNONS

Vad gör ni nu?

– Vi arbetar med att rekrytera personal, men det tar ett tag att fylla luckorna. Under tiden får vi se till att det inte drabbar samma familjer gång på gång. Vi får hjälpas åt över hela stadsdelen.

En granskning som GP gjorde i oktober förra året visade att sju av Göteborgs tio stadsdelar då hade brist på vikarier till förskolorna.

ANNONS