Dario Espiga.
Dario Espiga.

”Vi kommer snart till en gräns”

ANNONS
|

–Jag är väldigt orolig. Situationen börjar bli övermäktig för oss och vi måste diskutera hur vi ska gå vidare, säger kommunalrådet Dario Espiga (S).

Det handlar om att tiggare och andra fattiga EU-medborgare fortsätter att komma till Göteborg och de blir fler. En uppskattning som Stadsmissionen gjort är att det handlar om drygt 500 personer från 29 länder.

Hälften kommer från Rumänien. En del kommer för att tigga, spela musik eller samla burkar. Andra jobbar med att sälja tidningen ­Faktum eller jobbar svart i till ­exempel krogbranschen eller som hantverkare.

I dag presenteras en rapport kring EU-medborgarnas situation för politikerna i social resursnämnd. En fråga som kommer att lyftas är boendefrågan. I Stockholm och Oslo finns härbärgen med sängplatser enbart för fattiga ­EU-medborgare.

ANNONS

I Göteborg har de fattiga EU-medborgarna fått konkurrera om sängplatser med hemlösa göteborgare, vilket emellanåt skapar konflikter. Stadsmissionen tycker att ett boende med mellan 25 och 30 platser bör starta även här under vintertid.

Lennart Forsberg är socialchef på Stadsmissionen.

–Som vi ser det är situationen akut och vi måste vara förberedda inför vintern. Att kunna erbjuda en sängplats och en dusch till de mest utsatta vore väldigt bra, säger han.

Dario Espiga har kallat till krismöte nästa vecka med frivillig­organisationerna.

–Vi kan hjälpa till så mycket det går, men vi kommer snart till en gräns. Tänk vilken diskussion det skulle bli om kommunen hjälpte 500 icke göteborgare med boende när så många unga göteborgare inte har lägenhet. Den prioriteringen är omöjlig och skulle skapa rasism, säger han.

Men Espiga kan tänka sig någon boendeform för de mest utsatta EU-medborgarna i Göteborg, som barnfamiljer och svårt sjuka. Ann Catrine Fogelgren (FP), förste vice ordförande i social resursnämnd, är inne på samma linje.

–Det finns ibland argument om att boende kan locka hit fler, det tror inte jag. Människor kommer hit oavsett om det finns boende eller inte på grund av svåra förhållanden i sina hemländer, säger hon.

I dag erbjudsfattiga EU-med­borgare i Göteborg olika stöd­insatser. Frivilligorganisationerna, som fått medel av kommunen, erbjuder till exempel öppen förskola, svensk­undervisning, dusch, kläder, frukostpåse och hjälp till vårdcentral.

ANNONS

Socialjouren har i vissa fall betalat för hemresor. Fram till augusti i år handlar det om drygt 100 000 kronor. Ett fåtal har fått ekonomisk hjälp för boende och matpengar.

Socialdemokraterna, både i Göteborg och i riksdagen, tycker att regeringen gör för lite då det gäller fattiga EU-medborgare. I går lämnade riksdagsledamoten Mattias Jonsson en interpellation till socialminister Göran Hägglund. Han anser att regeringen är för passiv och att kommunerna får för stort ansvar att lösa tiggeriet på egen hand.

–Jag hade förväntat mig att regeringen aktivt drivit frågan inom EU. Den här frågan om tiggeri och fattigdom ligger på europeisk nivå att hantera.

Dario Espiga hoppas på en större dialog med regeringen och statligt stöd till de kommuner som har många fattiga EU-medborgare.

Regeringens nationella hemlöshetssamordnare Michael Anefur är mycket tydlig med vems ansvaret är för de fattiga EU-medborgare som kommer till Sverige och inte kan försörja sig.

–Det är kommunen som har ansvar för de människor som vistas i kommunen. Vi kan inte låta människor svälta och frysa ihjäl. Men något statligt stöd i form av pengar kan man inte förvänta sig.

Social resursförvaltningen har gjort en genomgång av EU-migranternas situation i Göteborg. Den visar bland annat att det är flest kvinnor som tigger, medan männen spelar musik. En stor del letar också burkar.

En samlingsplats under sommaren har varit bakom Stora Teatern.

Många fattiga EU-medborgare har valt att komma till Göteborg på grund av ekonomisk kris i hemlandet. Flera har tidigare vistats i andra EU-länder som Finland, Italien, Spanien, Norge, Frankrike, Irland och Serbien.

Kommunen har också märkt att många rumäner åker hem under en period för att sedan komma tillbaka.

Stadsmissionen och Räddningsmissionen får ekonomiskt stöd för att arbeta med den här målgruppen.

Källa: ”Uppdrag migrerade EU-medborgare”

ANNONS