Särskilda delar av personalen får, precis som förra året, erbjudande av att kompenseras ekonomiskt för att flytta sin semester. Något som sågas av facket.
Särskilda delar av personalen får, precis som förra året, erbjudande av att kompenseras ekonomiskt för att flytta sin semester. Något som sågas av facket. Bild: Stefan Bennhage

Vårdförbundet kritiska till att "sälja semester"

Vårdpersonalen i regionen kan få 8 000 kronor för varje vecka som de skjuter på sin sommarsemester. Men facket är kritiskt till modellen.
– Jag tycker inte det är rimligt att man säljer bort sin sommarsemester överhuvudtaget, säger Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

ANNONS

Höglund vill inte ge sig in i något resonemang om ersättningsbelopp.

– Jag hoppas ingen tackar ja till detta erbjudande, att man tar sin semester och får den nödvändiga återhämtning man behöver, säger hon.

Att lösa sommarbemanningen är ett återkommande problem inom sjukvården. Samtidigt som många ur personalen längtar efter semester med familj och vänner måste sjukhusverksamheten fungera och vårdplatser hållas öppna.

Samma som i fjol

Precis som tidigare år kan personalen få extra betalt om de skjuter på sin semester. Något som SVT Väst var först med att rapportera.

Enligt ett avtal, som gäller samtliga större sjukhus i regionen, får särskilda delar av personalen 160 kronor extra per timme om de tar ett extrapass. Om någon förskjuter sin semester erbjuds de 1 600 kronor per dag – alltså 8 000 kronor för en arbetsvecka. Det är samma ersättning som erbjöds förra året.

ANNONS

LÄS MER:Så hoppas Sahlgrenska kunna operera även i sommar

Erbjudandet är inte ett brett erbjudande till samtlig sjukvårdspersonal. I stället är det något som enstaka chefer ska kunna ta till för att lösa sommarbemanningen, enligt Sahlgrenskas presstjänst. Framförallt handlar det om sjuksköterskor, men även undersköterskor, röntgensköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Vårdförbundets regionordförande vet inte vilka erbjudandet kommer att rikta sig till.

– Regionen har sagt att det är upp till varje förvaltning och sjukhus att avgöra var det behövs. Något generellt erbjudande har inte gått ut.

"Arbetsgivarens ansvar"

Vårdförbundet grundar sin inställning till ersättningsmodellen på uppfattningen att bristsituationen är orsakad av arbetsgivaren:

– Man skulle börjat i tid och anställt en personalpool som kan täcka upp. I dag råder underbemanning i stort sett året runt. Lönen och arbetsmiljön är så dåliga att många väljer bort regionen som arbetsgivare, säger Anne Karin Höglund.

Vad händer om era medlemmar tackar nej, och hänvisar till semesterlagens rätt, att "om möjligt" få fyra veckors sammanhängande ledighet under juni till augusti?

– Arbetsgivaren blir inte glad. De kanske förlänger semesterperioden till att gälla maj-september. Men vi anser att våra medlemmar behöver sin semester på sommaren, säger Anne Karin Höglund, som tillägger:

– Det är ju ingen nyhet att det blir sommar, och semester, i år också.

ANNONS

"Helt frivilligt flytta sin semester"

Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har svarat på GP:s frågor genom mejl. Hon skriver att Sahlgrenska haft ett bra inflöde av sökande, men att det fortfarande är för tidigt att säga hur det kommer att se ut.

Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Maria Aleniusson, HR-direktör på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Andreas Engblom

– Den största utmaningen är att hitta sjuksköterskor. Sommarersättning är inget brett erbjudande utan är bara aktuellt på särskilt ansträngda enheter där bemanningen inte kan lösas på något annat sätt, skriver Maria Aleniusson, som tillägger att det är "helt frivilligt" att flytta sin semester.

Tycker ni att det är ett rimligt erbjudande? Det är samma som förra året – borde det inte ha höjts till i år?

– Vi följer den överenskommelse som finns mellan sjukhusen inom Västra Götalandsregionen. Där har vi kommit överens om att 8 000 kr per vecka är en rimlig nivå som gäller i hela regionen. Men vi jobbar i första hand för att alla medarbetare ska kunna få semester när de vill, svarar HR-direktören.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS