Väktare anlitas på vårdcentral

Som insläppet på en mellandagsrea. Så beskriver en av patienterna den dagliga huggsexan om läkartider på Närhälsans vårdcentral i Biskopsgården. Men i stället för läkare möts de sökande av väktare.

|

Klockan är sju på morgonen. Med en timme kvar tills vårdcentralen öppnar har det redan börjat bildas kö utanför ingången. När personalen låser upp klockan åtta strömmar ett tjugotal personer in för att ta nummerlappar. Allt under uppsikt av två uniformerade väktare.

– Så är det varje dag, säger Britta Blomstrand som varit listad på Närhälsans vårdcentral sedan 2013.

De två väktarna har emellertid bara varit på plats sedan en dryg vecka. Detta efter önskemål från personalen då de menar att deras upplevda trygghet har försämrats under morgonrusningen.

Har gett upp

Britta Blomstrand berättar att hon har försökt få en läkartid på vårdcentralen sedan början av januari. Men nu har hon gett upp. GP träffar henne i lägenheten i Länsmansgården. För den som inte har möjlighet att ta sig ner till kön säger hon att det är nära på omöjligt att nå fram över telefonbokningen som öppnar klockan åtta.

– Om du ringer en minut efter åtta är tiderna slut. Man har inte en chans. Man måste komma dit klockan sju och börja köa. När de öppnar rusar folk ibland in som på mellandagsrea. Det är helt sjukt, säger hon.

Om man inte kommer fram får man i stället göra ett nytt försök nästa dag – men med stor sannolikhet blir utfallet detsamma.

– Det kan hålla på i veckor. Då måste du vara riktigt skarp i sinnet. Du får inte vara sjuk alltså. Det är alltid samma procedur. De säger att de är ledsna, men att de inte har några tider. De kan bara ge tider som sträcker sig två veckor framåt – och de tiderna är redan slut, säger hon.

Hur känns det?

– Det är riktigt frustrerande. Det stannar upp massa saker. Om jag inte kommer fram till läkare i tid kan jag kanske inte återgå till mitt jobb i tid. När det är så här tror jag folk hellre går till akuten och sätter sig där. Då blir det tjockt på akuten istället.

Flera av patienterna som väntar på vårdcentralen bekräftar Britta Blomstrands bild av läget.

– Det är för lite personal som jobbar här. Det känns som att det är för mycket att göra för dem, säger Habib Rahimi.

Märkligt att mötas av väktare

Han påpekar även att det är märkligt att mötas av väktare när man ska söka vård.

– Jag har varit här flera gånger angående mitt knä. Men hittills har det inte hänt något. Nu kommer man hit och det står två vakter. Man känner sig brottslig. Det känns konstigt. Vi är inte brottslingar bara för att vi bor i Biskopsgården.

Rzgar Farg håller med:

– Det blir bara värre och värre. Det är svårt att boka tid och komma fram och träffa läkare. Och varför finns det vakter här, men inte i Torslanda till exempel? Man känner sig nedvärderad.

Kommer lista om sig

Britta Blomstrand är noga med att inte lägga någon skuld på personalen som hon menar gör allt de kan och stressar fram genom korridorerna.

– De verkar ha det rätt tufft. Jag tycker inte att de är dåliga på vårdcentralen. Det är något med systemet som inte funkar som gör att det blir överbelastat.

Nu har hon motvilligt tagit ett beslut att lista om sig till en annan vårdcentral.

– Det är synd att behöva åka jättelångt om jag är sjuk, men det är en risk jag får ta. Jag kan inte ha det så här. Det är en sådan kamp. Tänk dig om man har ett sjukt barn? Ska man stå där klockan sju då? Eller ska man ringa prick klockan åtta? Man ska kunna ringa kvart över när man har tagit tempen eller bäddat ner sitt barn.

Vårdkedjan

1. Besök Vårdguiden på 1177.se eller ring 1177. Om man behöver råd eller inte vet vart man ska vända sig är det här den första kontakten man bör ta.

2. Kontakta din vårdcentral. Vårdcentralen är grunden i svensk sjukvård och dit man i första hand ska vända sig. På vårdcentralen kan man bli undersökt och få behandling för de flesta sjukdomar och besvär. Läkare kan även slussa dig vidare till sjukhus med en remiss. Om vårdcentralen är stängd finns det jourcentraler att vända sig till.

3. Akuten. Vid svårare olycksfall, allvarlig sjukdom eller om du behöver ambulans ska du ringa 112 eller ta dig till en akutmottagning.

Källa: 1177.se