Claes Westbergs och Theo Papaioannous Vägvalet upphör som parti.
Claes Westbergs och Theo Papaioannous Vägvalet upphör som parti. Bild: Robin Aron

Vägvalet upphör som parti

Vägvalet backade i kommunvalet och blev utan plats i fullmäktige. Nu lägger partiet ned verksamheten.
– Vi kom i skuggan av det nya partiet Demokraterna. De hade en större attraktion, säger partiledaren Claes Westberg.

ANNONS
|

Det var på ett extrainsatt årsmöte på onsdagen som beslutet togs. I enighet röstade man för styrelsens beslut om att Vägvalet upphör som parti.

– Det är sorgligt, så är det. Men vi är stolta över det vi har gjort. Vi har gett ett politiskt ansikte på Västlänken och trängselskatten som andra har byggt vidare på, säger Claes Westberg.

Vägvalet fick bara 1,9 procent av rösterna i valet, och hamnade precis under tvåprocentspärren som krävs för att ta plats i kommunfullmäktige. Samtidigt seglade det nya partiet Demokraterna, som även de har Västlänksmotståndet som profilfråga, upp på 17 procent.

Claes Westberg säger att partiet har analyserat det låga valresultatet, men inte har hittat något de hade kunnat göra annorlunda.

ANNONS

– Vi gick för fullt, medlemmarna gjorde ett fantastiskt arbete, med stenhård marknadsföring utan några egentliga medel. Vi har haft ett bra partiprogram och gjort ett bra jobb i fullmäktige.

Hamnat i skuggan

Claes Westberg säger att partiet har hamnat i skuggan av Demokraterna.

– Jag tror att man ville ha något nytt. Det nya hade dragningskraft, inte bara på väljarna utan även på media. Vi kom i skuggan av det då.

Planen är att nu frigöra medlemmar så att de kan driva motståndet mot Västlänken på andra sätt.

– Det finns mycket duktigt folk i partiet. Nu frigör vi dem så att de kan jobba för saken i andra partier eller föreningar. Det är viktigt, säger Claes Westberg.

Själv kommer han att ligga lågt ett tag.

– Jag har inte arbetat partipolitiskt innan. Det har varit roligt, men väldigt jobbigt också.

Startade ett eget parti

Partiet har verkat inom Göteborgspolitiken i nästan nio år och suttit i kommunfullmäktige i åtta år. Under de här mandatperioderna har partiet haft fem mandat i kommunfullmäktige.

Genom en valteknisk samverkan tillsammans med Martin Wannholt, tidigare moderat och därefter politisk vilde, lyckades man 2014 knipa en kommunalrådsplats.

Den stolen har Martin Wannholt suttit på. Under mandatperioden startade han det nya partiet Demokraterna, som blev stadens näst största parti i valet 2018.

ANNONS
ANNONS