Lena Olinder (M) är ordförande för Socialnämnden Sydväst. Hon säger att det inte var optimalt att ha två boenden på samma ställe och utesluter inte en ny flytt.
Lena Olinder (M) är ordförande för Socialnämnden Sydväst. Hon säger att det inte var optimalt att ha två boenden på samma ställe och utesluter inte en ny flytt. Bild: Anders Ylander

Utreder flytt av akut boende efter knivmordet i Frölunda

I början av mars knivskars en man till döds på ett boende i Frölunda. Sedan dess har väktarna förstärkts för drygt 1,7 miljoner och expertis granskar säkerheten. Samtidigt utreds framtiden för det enda akuta kvinnoboendet i Göteborg som finns i byggnaden.
– Det har inte känts så tryggt och vi kan inte utesluta en flytt, säger Lena Olinder (M), ordförande i socialnämnden sydväst.

ANNONS
|

Vid knivdramat på det kommunala boendet dödades en man i 30-årsåldern. En 22-årig man greps misstänkt för dådet och har suttit häktad sedan dess.

Efter tragedin skärptes säkerheten ytterligare.

En väktare blev två för bevakning dygnet runt för personalens och brukarnas säkerhet. Kostnad: drygt 1,7 miljoner för sex månader. Kommunen har även köpt in en konsulttjänst för att analysera säkerhetsläget och ge förslag på åtgärder. Kostnad: 450 000 kronor.

Rapporten försenas

Efter dådet gav politikerna i Göteborgs stads socialnämnd sydväst förvaltningen i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram en handlingsplan för att minska risken för liknande händelser framöver. Rapporten skulle vara klar till nämndmötet i juni.

ANNONS

– Men arbetet har varit omfattande, så vi kommer att få en delrapport och resterande del i september, säger Lena Olinder (M) ordförande i nämnden.

Det aktuella boendet har 73 platser för personer som är hemlösa, lever i missbruk och/eller psykisk ohälsa. Det är öppet för både män och kvinnor, men männen dominerar.

Enda akutboendet för kvinnor

I januari i fjol blev det ytterligare 17 platser sedan Göteborgs enda akutboende för utsatta kvinnor som lever i hemlöshet och missbruk flyttat till området. De båda boendena är i samma byggnad men skilda åt. Det har dock inte uteslutit kontakter i omgivningarna, bråk och misshandel har förekommit.

Knappt ett och ett halvt år efter flytten av det akuta kvinnoboendet finns funderingar på att flytta igen.

Oron har spridits bland personal på boendet och det har gått rykten om nedläggning.

– Nedläggning kan jag dementera direkt. Det är inte aktuellt så länge behov finns – och det gör det, betonar, Lena Olinder och fortsätter:

Inte optimalt

– Däremot har det visats att det inte är optimalt att ha båda boendena på samma plats. Det har inte känts så tryggt och säkert som vi hoppades. Nu gör vi en översyn av helheten för att det ska bli så bra som möjligt för brukarna. Om det innebär att kvinnoboendet blir kvar, flyttar och rentav hamnar på två olika platser i stan är sådant vi tittar på. Men inget är bestämt framhåller Lena Olinder.

ANNONS

Efter det dödliga knivdådet har Göteborgs kommun lex Sarah-anmält sig själv. Ett skäl är att kniven som användes inte upptäcktes innan det var för sent.

LÄS MER:De vaccinerar hemlösa – ”Måste få stopp på skiten”

LÄS MER:Knivdåd på akutboende i Göteborg anmäls till Ivo

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS