Uppropet till politiker: Stäng inte beroendemottagningen

Ett 40-tal personer samlades i regnet på Järntorget för att protestera mot den planerade nedläggningen av beroendemottagningen för kvinnor i Olskroken. En av talarna var Mirjam, som själv fått hjälp på mottagningen.
– Det är väldigt underligt att man väljer att spara in på en grupp som redan är så marginaliserad som kvinnor i missbruk.

ANNONS
|

Den 1 december ska Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse fatta beslut om beroendemottagningen Team Kvinnor Olskroken, som vänder sig till kvinnor i missbruk. Beroendevården inom Sahlgrenska måste spara 16 miljoner, och enligt ett tjänstemannaförslag ska det göras genom att lägga ner mottagningar.

Team Kvinnor är den enda beroendemottagningen som enbart riktar sig till kvinnor, och nedläggningshotet har lett till stark kritik från organisationer som samlar kvinnor med erfarenhet av missbruk och prostitution. Under fredagen samlades ett 40-tal personer till en demonstration på Järntorget. Arrangörer var nätverket Utan skyddsnät, föreningen Inte din hora Väst och kvinnojouren Qjouren Väst.

– När man har varit utsatt för våld och sexuella övergrepp som kvinna blir alla män potentiella förövare, eftersom det oftast är män som utövar våld mot kvinnor. Det kan vara svårt att överhuvudtaget ta sig till en mottagning för att söka hjälp. Ser man någon man känner igen i ett väntrum eller i porten kan det räcka för att man inte ska våga åka dit igen, säger Anne Ryen från Utan skyddsnät.

ANNONS

LÄS MER:Irma drabbas om politikerna lägger ner mottagningen

Försvårar för kvinnor

Hon får medhåll från Josefin Wahlqvist, även hon medlem i Utan skyddsnäts nystartade Göteborgssektion. Hon menar att det ofta finns en svartvitt tänkande kring vem som kan vara en förövare som försvårar för kvinnor i utsatta situationer.

– Man kanske säger till personalen på en mottagning att det är okej att ens kille hänger med in, även om man är livrädd inuti. Att gå till en mottagning för enbart kvinnor blir en chans att komma ifrån världen man lever i och få perspektiv, säger hon.

En av talarna under demonstrationen var Mirjam, som själv har fått hjälp på kvinnomottagningen i Olskroken. Hon drogs in i missbruk relativt tidigt i livet.

– De såg verkligen mina behov. Jag fick hjälp med både missbruket och bakomliggande problem, säger hon.

Mirjam har själv fått hjälp av Team Kvinnor i Olskroken och var med och höll tal vid demonstrationen vid Järntorget.
Mirjam har själv fått hjälp av Team Kvinnor i Olskroken och var med och höll tal vid demonstrationen vid Järntorget. Bild: Jonas Lindstedt

”Sparar in på marginaliserad grupp”

Hon har även gått till en könsblandad mottagning, men lyckades inte bli drogfri där. Det menar hon beror på den specialistkompetens som finns kring den samsjuklighet som ofta finns hos kvinnor i missbruk, där trauma, posttraumatisk stress och våldsutsatthet är vanliga inslag.

– Det är väldigt underligt att man väljer att spara in på en grupp som redan är så marginaliserad som kvinnor i missbruk är. Det är ofta de som behöver mest vård.

ANNONS

Beslutet om de eventuella nedläggningarna skulle ha fattats i slutet av oktober, men sköts upp till 1 december. Detta eftersom regionstyrelsen beslutat om en tilläggsbudget på 926 miljoner kronor, som inte fanns med i beräkningarna när förslaget togs fram.

Tidigare har socialdemokraten Cecilia Dalman Eek, vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse, kärvt en konsekvensanalys av hur belsutet skulle påverka beroendevården.

– Pengar finns – regionen går totalt med rejäl vinst – men de hamnar inte i verksamheterna där behoven finns. Det gör mig upprörd, sa Dalman Eek till GP tidigare i höst.

LÄS MER:Vem ska prioritera kvinnornas behov inom beroendevården?

”Det är helt avgörande att bli bemött utifrån kunskap om våldsutsatthet och trauma, och kunskap om hur missbruket hänger ihop med det. Den kunskapen är unik för Team kvinnor”, säger Olga Rosengren från Qjouren.
”Det är helt avgörande att bli bemött utifrån kunskap om våldsutsatthet och trauma, och kunskap om hur missbruket hänger ihop med det. Den kunskapen är unik för Team kvinnor”, säger Olga Rosengren från Qjouren. Bild: Jonas Lindstedt

Behöver skyddad adress

Styrelseordförande Gustaf Josefson (M) menade istället att det inte var politikernas uppgift att detaljstyra, utan att lyssna på tjänstemännens förslag och lita till verksamheternas kompetens att organisera vården.

Ytterligare en av arrangörerna som trotsade regnet på Järntorget var Olga Rosengren, verksamhetsledare på kvinnojouren Qjouren Väst. Det är den enda jouren i Göteborg som inte kräver nykterhet eller drogfrihet av sina boende. Hon har redan sett konsekvenserna av att Team Kvinnor Olskroken hamnat i samma hus som en könsblandad beroendemottagning.

– Vi har mött kvinnor som inte kan gå dit längre. Det är inte en skyddad adress för kvinnor, vilket hade behövts. Det krävs också ett specialiserat team för att möta den här målgruppens omfattande behov – en målgrupp som nästan aldrig prioriteras, säger Olga Rosengren.

ANNONS

LÄS MER:Nedmonteringen av beroendevården riskerar att kosta liv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS