Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg. Bild: Thomas Johansson

Två fall av mässling i Göteborg

Två fall av mässling har konstaterats i Göteborg, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande. De smittade är två ovaccinerade barn.
– Mässling är en mycket smittsam sjukdom, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Det första fallet av mässling upptäcktes redan för ett par veckor sedan. När nu när ytterligare ett fall har konstaterats i Göteborg misstänker smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg ett samband mellan de två fallen – som båda handlar om ovaccinerade barn.

– Smittspårning och förebyggande arbete har pågått sedan första fallet konstaterades. Det är viktigt att tänka på att de flesta invånare är vaccinerade och att mässling är mycket ovanlig i Sverige i dag, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

”Mycket smittsam”

Rådet till personer som varit i kontakt med de mässlingssjuka barnen uppmanas nu vara uppmärksamma på symtom som hög feber och utslag. Den som är orolig över att ha blivit smittad kan alltid ringa 1177 för att få hjälp och råd.

ANNONS

– Eftersom mässling är en mycket smittsam sjukdom, ska man alltid först kontakta sjukvården via telefon, i stället för att åka direkt till en mottagning. Det innebär att smittspridning kan undvikas, säger Thomas Wahlberg.

Både akutmottagningar, jourcentraler och vårdcentraler i Göteborgsområdet informerats om mässlingsfallen och är uppmanade till extra vaksamhet.

Fakta om mässling

  • Personer som haft mässling har ett livslångt skydd.
  • Personer som är vaccinerade med två doser har ett mycket gott skydd mot mässling. De flesta som är födda efter 1980 är vaccinerade i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. De som är födda före 1960 har nästan alltid haft sjukdomen som barn.
  • Barn vaccineras mot mässling genom barnvaccinationsprogrammet.
  • Vuxna som behöver komplettera sitt skydd vänder sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.
  • Den som är osäker på sitt skydd mot mässling kan rådgöra med sin vårdcentral.

Källa: Västra Götalandsregionen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS