Tre meter stora småkryp på Universeum

Klappa en fästing, rid på en myra och se när spyflugorna äter bajs. Det blir möjligt på Universeums nya utställning om småkryp. På deras takterrass har de byggt ett 20-tal enorma kryp som finns i Sverige och i andra länder. En del av figurerna är meterlånga och rör på sig.

ANNONS
|

I dag fredag är det invigning av Universeums nya utställning om småkryp. På takterrassen har de byggt upp olika miljöer där det står ett 20-tal stora och olika småkryp, både svenska och utländska att titta på.

Som bland annat fjäril, stickmygga, bönsyrsa, herkulesbaggar som tillhör världens största skalbaggar, fästing, kackerlackor, enkelfoting, huvudlöss och en skorpion.

LÄS MER:Dumpades på McDonalds – nu har apan blivit mamma

Men det är bokstavligen inga små kryp som står på terrassen. Storleken varierar från cirka 30 centimeter till runt fyra meter från stjärt till frambenen, eller mun. En del av dem rör på sig och surrar. Där står också den mycket giftiga trattminörspindeln som finns i Sydneybornas trädgårdar och vanligtvis är drygt fyra centimeter lång. På Universeums tak har den blivit ungefär en meter.

ANNONS

LÄS MER:Här är vinnarhundarna som ska bli frimärke

Men det finns mer att se.

De har bland annat byggt upp ett stort utedass där man kan se rörliga spyflugor sitta och mumsa på det som vi människor lämnat efter ett toabesök. I taket hänger ett enormt getingbo med surrande getingar, och en stor trollslända står och viftar på sina vingar.

– Figurerna är gjorda av samma Göteborgsföretag som gjorde figurerna till dinosaurieutställningen, berättar Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

Våra honungsbin har blivit allt färre.
Våra honungsbin har blivit allt färre. Bild: Meli Petersson Ellafi

Utrotningshotade

Det finns flera anledningar till utställningen om småkryp. Dels vill Universeum berätta hur viktiga de är för djur, natur och växter. Om insekterna skulle försvinna får många av våra djur inget att äta.

LÄS MER:Otippad vänskap när uttrar flyttar in hos apor

Daniel Roth, zoolog på Universeum, berättar om en förändring som många kan känna igen.

– För några år sedan när man stannat bilen fick man tvätta av rutorna från insekter, så är det inte längre.

Håkan Sigurdsson menar att 40 procent av alla insekter kan blir utrotade i framtiden. Men det finns saker alla kan göra för att de ska överleva och finnas kvar, och det är enkla saker.

– Köp ekomat, sätt upp insektshotell, klipp inte bort allt gräs utan behåll öar med högre gräs för dem, säger Håkan Sigurdsson.

Daniel Roth tycker att man ska plantera växter för pollinerande insekter, som lavendel.

ANNONS

– Små insatser ger stora effekter.

Fakta: Max 50 besökare

Universeum har fortfarande öppet, men följer myndigheternas rekommendationer om att bara 50 besökare får vara där samtidigt. Deras småapor finns inte heller ute bland besökarna just nu för att man inte vet hur viruset påverkar dem.

För de som inte vill eller kan komma till Universeum, finns möjligheten att se utställningen på nätet. De kommer att guidas runt bland krypen genom informativa filmer och klipp.

Utställningen pågår mellan 3 april och 15 september.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS