Tre av fyra är för frivilliga narkotikakontroller i skolan

Det finns ett starkt stöd i opinionen för frivilliga slumpvisa drogtester i gymnasieskolorna, det visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av RNS, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.
– Jag tror man kan se det som en fartkamera. Det blir lättare för eleverna att säga nej till droger och upptäcker man någon är det inte lika lång väg tillbaka, säger Jessica Vikberg, ordförande, RNS.

ANNONS
|

Sedan 2010 har rättsläget i Sverige tillåtit frivilliga drogtester i skolan, detta efter ett avgörande av JO, Justitieombudsmannen, samma år. I dag har ett 50-tal kommuner infört slumpmässiga drogtester på sina gymnasieskolor och sex av dem har beslutat att det ska genomföras på samtliga skolor i kommunen.

En av dem är Skellefteå kommun, där frågan gick hela vägen upp till kammarrätten i Sundsvall. Avgörandet bekräftade att rättsläget tillåter den här typen av tester, och metoden är nu på väg in på allt fler skolor runt om i Sverige.

Att det förekommer droger på gymnasieskolorna i Göteborg har tidigare kunnat bekräftas av både polis och eleverna själva. GP har tidigare pratat med gymnasieeleverna som vi valt att kalla Linnéa och Leyla, de vittnar om droger i alla samhällsklasser.

ANNONS

– De tror att det är killar i förorten som är drogmissbrukare, men så ser inte verkligheten ut. Det kan lika gärna vara en tjej som bor i ett statusområde tillsammans med sina högutbildade föräldrar, sa Linnea då till GP.

LÄS MER:Eleverna slår larm – om knarkandet på gymnasiet

Majoritet för drogtester

Det är en bild hon delar med RNS, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälles, ordförande Jessica Vikberg. Förbundet tog därför nyligen initiativet till en Sifo-undersökning där de ställde frågan: ”Tycker du att det rätt eller fel att använda slumpvisa och frivilliga drogtester på gymnasieskolor för att förebygga missbruk?”

Av de 1232 tillfrågade personerna svarade 74 procent att de stöder slumpvisa drogtester, 12 procent är mot och 14 procent vet ej. I storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö är stödet något lägre jämfört med övriga landet.

Resultatet på undersökningen, och det stora stödet som finns förvånar inte Jessica Vikberg.

– Vi märker av en attitydförändring i skolorna, när vi pratar med eleverna och när de själva berättar. Vad eleverna tycker värderar jag väldigt högt, du ska inte behöva möta en kompis som är drogpåverkad eller har abstinens i skolan, säger hon.

LÄS MER:Så är rektorernas bild av narkotika på skolorna

”Man måste göra mycket mer”

Samtidigt som många är positiva till att drogtesta så menar Jessica Vikberg också att det inte går att komma åt problemet bara med den åtgärden.

ANNONS

– Det är viktigt att komma ihåg att drogtester är ett verktyg, man måste göra mycket mer. Sen kan en elev, oavsett om man har riktade eller slumpvisa tester, alltid säga nej, säger hon och fortsätter:

– Jag tror man kan se det som en fartkamera. Det blir lättare för eleverna att säga nej till droger och upptäcker man någon är det inte lika lång väg tillbaka.

I dagens skolmiljö och även i världspolitiken anser Jessica Vikberg att det är viktigt att de vuxna vågar ta ansvar. En drogpolicy kan innehålla många vackra ord och samtalen går varma om narkotikan ute i samhället, men samtidigt betonar hon också vikten av att agera som vuxen.

– Vi översköljs av länder som avkriminaliserar droger, och om det är någon vi ska fånga upp mitt i allt det här så är det ungdomarna. Det pratas så mycket om detta men det måste finnas praktik i det, att man faktiskt gör något konkret och inte bara pratar.

LÄS MER:Öppna ögonen, ni vuxna – det knarkas på våra skolor

Resultatet från Sifo-undersökningen

Frågan de ställde lyder: ”Tycker du att det rätt eller fel att använda slumpvisa och frivilliga drogtester på gymnasieskolor för att förebygga missbruk?”

  • 74% svarar att de stöder slumpvisa drogtester, 12% är mot och 14% vet ej.
  • Stödet är något lägre i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö jämfört med övriga landet, 68% jämfört med 78%.
  • Yngre är mer tveksamma än äldre. I gruppen 18-29 år är 27% mot, i gruppen 50-64 år är 4% mot.
  • Sett till partisympatier är stödet lägst bland sympatisörer till MP (44%) följt av V (52%) och L (57%).
  • Högst är stödet bland sympatisörer till SD (88%), följt av M (86%), KD (77%), C (76%) och S (73%).

Undersökningen genomfördes den 27 till 30 november 2020. Det var 1232 personer som svarade på enkäten.

Källa: Sifo-undersökning, på uppdrag av Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, RNS

LÄS MER:Börja i skolan för att förebygga drogproblemen

LÄS MER:Kampen mot knarket kan inte bara föras politiskt

LÄS MER:Jessica tar kampen för ett drogfritt samhälle

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS